De Zutphense kermis is een jaarlijkse attractie in de binnenstad. Foto: Alize Hillebrink
De Zutphense kermis is een jaarlijkse attractie in de binnenstad. Foto: Alize Hillebrink

Burgemeester: 'Ik wil een aantrekkelijke en levendige stad, ook voor de jeugd'

ZUTPHEN - Burgemeester Vermeulen en wethouder De Jonge willen een stad waar meer te beleven is. "Zutphen is nu een beetje saai," vinden ze. Daarentegen zien ze ook dat Zutphen veel uitstraling heeft. "We willen het goede behouden, maar ruimte creëren om nieuwe dingen mogelijk te maken.

Door Alize Hillebrink

Investeren in de binnenstad is één van de speerpunten die nu in de tweede helft van 2018, zijn beslag krijgt. Onder de paraplu vallen de horecavisie, het Veilig Uit project en de Kwaliteitsimpuls Evenementen. Onderwerpen waarvoor het papier doorgaans heel geduldig is, maar die ten doel hebben van Zutphen een levendige èn tegelijkertijd leefbare stad te maken. En dat is een uitdaging. Vermeulen: "Wat bewoners willen van hun leefomgeving en bezoekers die beleving zoeken is een wankel evenwicht."

Daartoe is een structurele overlegvorm voor ondernemers-bewoners-gemeente ingesteld. De Jonge: "Als gemeente willen we samenwerken met alle partners in de stad. We willen af van de een-op-eengesprekken en met elkaar tot zoveel mogelijk gedragen plannen komen." Ook wordt ingezet op samenhang in relatie tot het Zutphens DNA. De Jonge: "Alle uitgaansgelegenheden in Zutphen hebben een verschillende identiteit. Dat is prima, maar we willen inzetten op meer kwaliteit. Ook wat betreft evenementen. "Het verplaatsen van de kermis is daar één van. Alles wat in deze stad gebeurt, gebeurt altijd op of rondom de markten en dat maakt de belasting op deze plek heel groot. Onze stad is groter dan alleen de markt. We willen passender evenementen bij de binnenstad en een betere spreiding van locaties." Daarnaast worden strategische partners in de binnenstad benaderd om ontbrekende horecaconcepten te onderzoeken en in te vullen.

Stem aan jongeren
Nieuw is de aandacht voor jongeren. Vermeulen: "Er zijn in Zutphen te weinig activiteiten voor jongeren. Bijvoorbeeld voor de alcoholloze jeugd, onder de achttien. Er komen steeds meer studenten naar Zutphen, dat willen we stimuleren, zij kijken met andere ogen naar onze stad. Met een jongerenpanel willen we stem geven aan jongeren."

Experiment is de pilot verruiming openingstijden van de horeca

Pilot sluitingstijden horeca
Experiment is de pilot verruiming openingstijden van de horeca. Doel hiervan is het gevoel van onveiligheid terugdringen, overlast te beperken en misdrijven verder terug te dringen. Vermeulen: We willen bij het uitgaanspubliek inventariseren waar behoefte aan is. Welke sluitingstijden zijn gewenst, wat gebeurt er als je dit loslaat?" De sluitingstijdenpilot wordt gecombineerd met andere maatregelen en voorwaarden die bijdragen aan een veilig uitgaansklimaat. Duur van de pilot is ongeveer een jaar. "We willen dat Zutphen een aantrekkelijke, levendige stad is, ook voor de jeugd."


Waar moet het heen met de Zutphense kermis?

ZUTPHEN - Al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is de Zutphense kermis een jaarlijkse attractie in de binnenstad. Het is daarmee één van de oudste evenementen van Zutphen. Maar de kermis in de binnenstad staat onder druk. Omwonenden klagen over geluidsoverlast en ondernemers over omzetverlies. De gemeente vindt het tijd dat de kermis verhuist.

Door Alize Hillebrink

"Er zijn passender evenementen te verzinnen voor de binnenstad," zegt burgemeester Annemieke Vermeulen in een persbijeenkomst. "Kleinschalig en passend bij het DNA van onze stad." Tevens zou verplaatsing van de kermis bijdragen aan de acceptatie van andere overlastgevende evenementen in de binnenstad. Een deel van de binnenstadsbewoners vindt namelijk dat de balans tussen enerzijds leefbaarheid en anderzijds levendigheid is doorgeslagen ten koste van de leefbaarheid voor bewoners van de binnenstad.

Vanuit een inventarisatie worden nu vier kermislocaties buiten de binnenstad voorgesteld

Goed bezocht evenement
Niet iedereen vindt dat de kermis moet verhuizen. Het is een goed draaiend en goed bezocht evenement. Bezoekersaantallen liggen rond de 5.000. "Van mij mag de kermis blijven," zegt een ondernemer uit de Hofstraat en tevens inwoner van de binnenstad. "De zomerfeesten geven veel meer overlast." Vooral jongeren weten de kermis in de huidige opzet in de binnenstad te waarderen. De exploitant van de kraam 'Blikken gooien' vindt de markt is wel een pijpenla. "Bezoekers moeten nu ver lopen. Dat is niet gunstig voor het publiek en daarmee onze inkomsten. Een plein is veel overzichtelijker."

Vier alternatieve locaties
Vanuit een inventarisatie door de gemeente worden nu vier kermislocaties buiten de binnenstad voorgesteld. Het betreft het parkeerterrein achter het politiebureau aan de Houtwal, het parkeerterrein achter de Hanzehal, de voormalige parkeerplaats bij het ziekenhuis en de IJsselkade inclusief rijbaan. "We denken dat deze locaties beter zijn dan de binnenstad," aldus burgemeester Vermeulen.

Het is de vraag of de voorgestelde locaties aantrekkelijk genoeg zijn voor de kermisexploitanten om een levensvatbare kermis te exploiteren. Bureau de Kermisgids en de Kermisbond vinden dat een kermis in de stad thuis hoort en niet op een industrieterrein of zelfs buiten de stad. De Houtwal wordt door Bureau de Kermisgids wel als de op één na beste kermislocatie gezien, naast de binnenstad. Er zijn echter veel obstakels op dit terrein. Het oude gedeelte staat vol bomen.

IJsselkade
De exploitant van de blikjesgooi-kraam vindt de Houtwal te ver weg. Zijn voorkeur gaat uit naar de IJsselkade: "Dichterbij het centrum en aan te vullen met bijvoorbeeld foodkramen." Ook de gemeente denkt aan de IJsselkade. Wethouder Annelies de Jonge: "Op de locatie IJsselkade is een mooie koppeling te maken met de jaarlijkse vuurwerkshow." De gemeente gaat in gesprek met Bureau de Kermisgids over de vier alternatieve locaties.