Leer onderzoek doen naar voorouders en oud schrift lezen

ZUTPHEN - Voor iedereen die met voorouderonderzoek begint, is een beginnerscursus genealogie uitermate geschikt. Elk najaar verzorgt de Nederlandse Genealogische Vereniging deze cursus bij het Regionaal Archief Zutphen (RAZ), Spiegelstraat 13-17. De volgende start op 4 oktober. Verder komt men tijdens een dergelijk onderzoek ook oud schrift tegen in doop-, trouw- en begraafboeken. Daarom start het RAZ vanaf 27 september met een cursus paleografie waarin deelnemers leren oud schrift te lezen.

In de beginnerscursus genealogie leren de deelnemers in vier middagen alles wat een beginnend onderzoeker moet weten om van start te gaan met de eigen familiegeschiedenis. De docent, de heer J. Grimmelikhuizen, vertelt bijvoorbeeld over bevolkingsregisters, doop-, trouw- en begraafboeken. De lessen zijn op vier donderdagmiddagen: 4 en 18 oktober, 1 en 15 november. De bijeenkomsten zijn steeds van 13.30 tot 16.00 uur.

Tijdens de lessen paleografie leren deelnemers in tien middagen de de beginselen van oude handschriften lezen. Daarbij is aandacht voor de schriftontwikkeling door de eeuwen heen, maar vooral ook voor de praktijk: wat staat er? De cursus wordt steeds op donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur gegeven bij het Regionaal Archief Zutphen aan de Spiegelstraat 13-17 te Zutphen. De cursusdata zijn 27 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 3, 17 en 31 januari, 14 en 28 februari.

Aanmelden, kosten en meer informatie bij b.vansligtenhorst@zutphen.nl of via de website.


regionaalarchiefzutphen.nl


Triathlon sporters aanmoedigen

ZUTPHEN - Op zondag 16 september wordt de jaarlijkse Triatlon van Zutphen weer gehouden. Ook dit jaar is de start en finish op het terrein van de Houtwal achter het politiebureau. Inschrijven is niet meer mogelijk, alle afstanden zitten vol. De organisatie hoopt ook dit jaar weer een succesvol en sportief evenement neer te kunnen zetten. Supporters zijn dan ook van harte welkom om de sporters aan te moedigen. Het evenement start om 10.30 uur en zal begin van de middag afgelopen zijn. Kijk voor verdere informatie, ook wat verkeersmaatregelen betreft die getroffen worden, op de website.


triatlonzutphen.nl


Open dag Walburgiskerk

ZUTPHEN - Op 1 september opent de Walburgiskerk haar deuren voor de bewoners van Zutphen. Bezoekers kunnen deze dag tussen 11.00 en 17.00 uur zonder entree te betalen een kijkje nemen hoe het interieur van de kerk is veranderd en ook de tentoonstelling over Copernicus bezoeken. De kerk is geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur.

Om 12.00 uur is er een marktconcert met trompet en orgel. Na afloop van het concert is er ter bestrijding van de onkosten een collecte. Tijdens het concert wordt de bezoekers gevraagd niet door de kerk te lopen zodat de luisteraars ongestoord van de muziek kunnen genieten.

Nieuwe vrijwilligers
De organisatie rondom de kerk wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers. Zonder hen is een bezoek aan de kerk niet mogelijk en kunnen er bijvoorbeeld geen concerten georganiseerd worden. Omdat de Walburgiskerk vanaf dit jaar meer open is, is men op zoek naar enthousiaste mensen die zich willen inzetten voor de Walburgiskerk. De werkzaamheden zijn zeer divers, ontvangen van bezoekers tijdens de openstelling of opgeleid worden tot gids voor de kerk, kerktoren of de Librije. Wil je vrijwilliger worden, bezoek dan 1 september of tijdens de dagelijkse openstelling de kerk.


walburgiskerk.nl