Kleutercreaties in de IJsselstroom

ZUTPHEN - Hoe ziet een kleuter een insect? Het Hovense educatief centrum Theo Thijssen trok met kinderen naar de Tichelbeeksewaard. Kunstenaars hielpen de kleintjes hun indrukken te verbeelden. Tijdens het open monumentenweekend 8 en 9 september zijn van 11.00 tot 17.00 uur de creaturen van de kleuters te zien in De IJsselstroom.

De kleuters hebben het afgelopen voorjaar 'gestruind langs de IJssel' met de Kleine Kaardebol, (werkgroep jeugd IVN Zutphen) en les gehad over insecten bij Vlindertuin de Kas. Wat ze leerden verwerkten zij met beeldend docenten Marlous Kleijberg en Karolien Blankers in een insectenbeeld. Journalist/schrijver Sander Grootendorst, o.a. bekend van zijn columns over insecten in de Stentor, interviewde de kinderen vervolgens.
De resultaten zijn zo indrukwekkend dat de eigenaar van De IJsselstroom, Silvester Veldhoven, zijn bijzondere locatie graag beschikbaar stelt voor tentoonstelling tijdens het Open Monumentenweekend.

Aanleiding van dit alles is de herinrichting van De Tichelbeeksewaard. Deze is nu beter toegankelijk voor publiek. De gemeente Zutphen vindt het belangrijk dat de kinderen uit de Hoven leren over de natuur in de waard. Zodat zij weten waarom en hoe zij goed voor die natuur moeten zorgen. Educatiepunt Zutphen koppelde daarvoor o.a. het door Wim Kersten van Vlindertuin de Kas geïnitieerde project CREATUUR aan de basisschool in de Hoven. Dankzij financiering door de gemeente Zutphen en het Torenfonds Zutphen zijn er nu prachtige beelden en verhalen van de kleuters.

Viooldocente Cornelie Wannee (De Garage / De Hoven) zal met haar leerlingen de muziek verzorgen. Zaterdagmiddag begeleidt Christina Oosterhoff (waterdeskundige) korte excursies langs de Hank, de Oekensebeek en door de Tichelbeeksewaard.

Officiële opening
De achteruitgang van de hoeveelheid insecten in Nederland is een actueel thema. Het tijdsstip van de opening: om 5 voor 12, verwijst dan ook naar de urgentie rondom dit onderwerp. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 8 september om 5 voor 12 bij de IJsselstroom, Vliegendijk 16, Zutphen en wordt mede verricht door burgemeester Annemiek Vermeulen en loco-dijkgraaf en heemraad Frans ter Maat van Waterschap Vallei en Veluwe .

Houd voor het definitieve programma de website in de gaten.


www.deijsselstroom.info