Onthulling beeld Ida Gerhardt op Zutphense IJsselkade

ZUTPHEN - Vrijdag 31 augustus wordt het beeld van Ida Gerhardt onthuld op de vernieuwde IJsselkade in Zutphen. De dichteres staat op het punt waar de IJssel en Berkel samenkomen en kijkt uit over haar geliefde rivier. De onthulling van het beeld is om 16.45 uur en vindt plaats in het bijzijn van onder meer kunstenares Herma Schellingerhoudt, Gerhardts biografe Mieke Koenen en burgemeester Annemieke Vermeulen.

Het beeld van Ida Gerhardt is gemaakt door de Zutphense kunstenares Herma Schellingerhoudt op initiatief van de Stichting Ida Gerhardt Poëzieprijs. Het is gemaakt in opdracht van de gemeente Zutphen, met een bijdrage van de heer Bernard ten Doeschate.

Ida Gerhardt (1905-1997) is van grote betekenis voor Zutphen. Ze schreef over de stad en over de IJssel waardoor ze Zutphen extra identiteit en kleur gaf. In en voor Zutphen is vooral bekend haar lange gedicht Dolen en Dromen waarin ze een (gedroomde) wandeling door de stad beschrijft. Op ten minste vijf openbare plekken in de stad staan dichtregels van Gerhardt en daar komt nu een beeld bij.

Kunstenares Herma Schellingerhoudt heeft het beeld van Ida Gerhardt vervaardigd. Van half januari tot half februari hebben veel geïnteresseerden de werkzaamheden gevolgd in haar atelier. De Zutphense beeldhouwer (zie website) is onder meer bekend van haar project De Conferentie in Dat Bolwerck.


www.artcentre-zutphen.nl


'Bij DWK aan Tafel' zoekt vrijwilligers

ZUTPHEN - Op de eerste en derde donderdag van de maand kan men met elkaar eten in het DWK-gebouw aan de Leeuweriklaan 19 (aanvang 18.00 uur). Voor de gasten wordt dan een driegangenmenu gekookt. Het geheel wordt gerund door vrijwilligers, en de organisatie kan best wat meer vrijwilligers gebruiken.

Denk hierbij aan werkzaamheden als het koken op donderdagmiddag, het klaarmaken van de eetzaal, het ronddelen van het eten aan de gasten, en het opruimen/afwassen en het ophalen en wegbrengen van de gasten.

Wie geïnteresseerd is en het leuk lijkt hieraan mee te werken, kan een mail sturen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Leida Rougoor (0575 - 515 585) of Anna van Ooijen (06 - 41 18 83 23).


bijdwkaantafel@hotmail.com