Foto: Koen Drost
Foto: Koen Drost

Muziekdag met een gevarieerde markt in de Spittaalstraat

ZUTPHEN - Op zaterdag 8 september van 10.00 tot 17.00 uur houdt de Ondernemers Vereniging Spittaalstraat de Muziekdag met een gevarieerde markt in de Spittaalstraat. Dit jaar zal de markt naast tal van muzikale acts (Fin M'Coul, Efkes Anders, Wi'j Eren 't Olde, Rythmo, José van der Staak, Chantal, Cynthia Bal, Marise en Rose Murphy) gecombineerd worden met een Feelgood Markt, georganiseerd door conceptstore Zuiver Geluk welke gevestigd is in de Spittaalstraat.

Bewust leven, aandacht voor je eigen welzijn, op een andere manier naar gezondheid kijken of iets zinvols toevoegen aan een gebeurtenis zijn een paar voorbeelden van 'feel good' die steeds meer in de belangstelling komen. Zutphen heeft een heel breed aanbod van mensen die iets doen op het gebied van 'body-mind-soul'.

Tijdens de Feelgood Markt kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met wat Zutphen en omgeving op dit gebied te bieden hebben. De hele dag is er een doorlopend en divers belevingsprogramma. Heb je ooit wel eens je hand laten lezen, een kaart laten leggen, een klankschaal gehoord, uit laten zoeken welke steen bij je hoort of een mandala getekend? Dan heb je nu de kans om het voor een klein bedrag uit te proberen.

Kijk voor het hele belevingsprogramma op de website.


www.zuivergeluk-zutphen.nl


Kleutercreaties in de IJsselstroom

ZUTPHEN - Hoe ziet een kleuter een insect? Het Hovense educatief centrum Theo Thijssen trok met kinderen naar de Tichelbeeksewaard. Kunstenaars hielpen de kleintjes hun indrukken te verbeelden. Tijdens het open monumentenweekend 8 en 9 september zijn van 11.00 tot 17.00 uur de creaturen van de kleuters te zien in De IJsselstroom.

De kleuters hebben het afgelopen voorjaar 'gestruind langs de IJssel' met de Kleine Kaardebol, (werkgroep jeugd IVN Zutphen) en les gehad over insecten bij Vlindertuin de Kas. Wat ze leerden verwerkten zij met beeldend docenten Marlous Kleijberg en Karolien Blankers in een insectenbeeld. Journalist/schrijver Sander Grootendorst, o.a. bekend van zijn columns over insecten in de Stentor, interviewde de kinderen vervolgens.
De resultaten zijn zo indrukwekkend dat de eigenaar van De IJsselstroom, Silvester Veldhoven, zijn bijzondere locatie graag beschikbaar stelt voor tentoonstelling tijdens het Open Monumentenweekend.

Aanleiding van dit alles is de herinrichting van De Tichelbeeksewaard. Deze is nu beter toegankelijk voor publiek. De gemeente Zutphen vindt het belangrijk dat de kinderen uit de Hoven leren over de natuur in de waard. Zodat zij weten waarom en hoe zij goed voor die natuur moeten zorgen. Educatiepunt Zutphen koppelde daarvoor o.a. het door Wim Kersten van Vlindertuin de Kas geïnitieerde project CREATUUR aan de basisschool in de Hoven. Dankzij financiering door de gemeente Zutphen en het Torenfonds Zutphen zijn er nu prachtige beelden en verhalen van de kleuters.

Viooldocente Cornelie Wannee (De Garage / De Hoven) zal met haar leerlingen de muziek verzorgen. Zaterdagmiddag begeleidt Christina Oosterhoff (waterdeskundige) korte excursies langs de Hank, de Oekensebeek en door de Tichelbeeksewaard.

Officiële opening
De achteruitgang van de hoeveelheid insecten in Nederland is een actueel thema. Het tijdsstip van de opening: om 5 voor 12, verwijst dan ook naar de urgentie rondom dit onderwerp. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op 8 september om 5 voor 12 bij de IJsselstroom, Vliegendijk 16, Zutphen en wordt mede verricht door burgemeester Annemiek Vermeulen en loco-dijkgraaf en heemraad Frans ter Maat van Waterschap Vallei en Veluwe .

Houd voor het definitieve programma de website in de gaten.


Lezing Zutphense en Warnsveldse mannen in dienst tijdens de Franse tijd 1795-1814

ZUTPHEN - Evert Jan Rieksen promoveert binnenkort op de arbeidsgeschiedenis van een regiment lichte infanterie dat gedurende de Franse tijd functioneerde onder de diverse besturen. Hij onderzocht de gevolgen van de militaire dienst voor de individuele soldaat. Tijdens het Historisch Café op donderdag 20 september geeft Rieksen een lezing over de honderden Zutphense en Warnsveldse mannen in militaire dienst tijdens de Franse tijd. De lezing vindt om 20.00 uur plaats in 't Nut, Breegraven te Warnsveld.

De periode van 1787 tot en met 1814 kenmerkt zich in Europa door grote onrust en vele oorlogen. In Nederland was er een voortdurende spanning tussen Orangisten en patriotten die door een Pruisisch interventieleger in 1787 tijdelijk in het voordeel van de Orangisten werd beslist.
Vanaf 1794 belaagde het Franse leger de Zuidelijke landgrenzen. De besturen van stadhouder Willem V, de Bataafse Republiek, koning Lodewijk Napoleon, keizer Napoleon Bonaparte en koning Willem I volgden elkaar op.

Steeds meer werd vanuit Parijs bepaald in hoeverre de bevolking een bijdrage moesten leveren aan het leger. Onder de stadhouder, tijdens de Bataafse Republiek en het koninkrijk Holland konden mannen nog op vrijwillige basis in dienst. Vanaf 1811 voerde Napoleon de dienstplicht in en moesten veel Zutphense en Warnsveldse mannen onontkoombaar in dienst van het Franse leger. Koning Willem I nam de dienstplicht over voor zover zijn leger niet voldoende in vrijwilligers kon voorzien.

Zutphense en Warnsveldse mannen die in het leger gingen, werden ingezet tijdens verschillende militaire acties: de inval van Engelse en Russische troepen in 1799 op de Noord-Hollandse kust, tegen de Oostenrijkers in 1805, de inval in Duitsland in 1806, de Engelse inval in Zeeland 1809, de veldtocht in Rusland 1812, de guerillaoorlog in Spanje van 1808 tot 1813, de voorjaars- en najaarsoffensieven in 1813 te Duitsland. Daarna zaten diverse Zutphense mannen nog vast in vestingen tot Napoleon in het voorjaar van 1814 terugtrad. Tijdens de slag bij Waterloo stonden Zutphense en Warnsveldse mannen in de voorhoede van het Nederlands leger tegenover Napoleon.

Van veel families, waar ook nu nog de naam in Zutphen en Warnsveld voor komt, gingen mannen in dienst, vrijwillig of omdat het moest.

Leden HVZ gratis, niet-leden 2,50 euro. Vol is vol.