Alle deelnemende ruiters en amazones op de Hippiade 2018 van Rijvereniging en Ponyclub Gorssel Zutphen. Foto: Willem Hamer
Alle deelnemende ruiters en amazones op de Hippiade 2018 van Rijvereniging en Ponyclub Gorssel Zutphen. Foto: Willem Hamer

Ponyclub Gorssel-Zutphen drie keer zilver op de Hippiade

ERMELO – In Ermelo vonden Zaterdag 25 augustus tijdens de Hippiade de Nederlandse Kampioenschappen pony's plaats. Onder leiding van Richelle en Nicole Kroesen hebben de ponyleden van Gorssel-Zutphen hun visitekaartje weer heel duidelijk afgegeven. Ze werden maar liefst bij drie onderdelen Reservekampioen van Nederland.

Afdelingsdressuur
Gorssel-Zutphen deed mee met een zestal in de klasse L en met een viertal in de klasse M. Onder de bezielende leiding van Richelle Kroesen reed het zestal, dat tijdens de regiokampioenschappen het kampioenschap op haar naam schreef, heel gedurfd in een hoog tempo door de baan. Daarmee wisten ze de jury te imponeren. Ze stonden dan ook lange tijd op de eerste plaats, maar uiteindelijk werd het een tweede plek: Reservekampioen. Het zestal bestond uit: Jasmijn Swennenhuis met Vincent, Vivian Schiphorst met Pipa Power, Herman Lammers met Donna, Lynn Kruitbosch met Sem, Guus Krieger met Corrie, Gijs Krieger met Blackt s Tania en Josefien Fransen met Naomie.
Het viertal dat ook door Richelle wordt gecommandeerd reed voor wat het waard was. De vier inmiddels ervaren leden: Jasmijn Swennenhuis met Volltreffers's Vlegel, Vivian Schiphorst met Second Spirit, Kirsten Brinkman met Fallingasate Dewy en Niels Fransen met Upset van de Zonnehoeve, legden een mooie proef af. Vorig jaar starten ze nog in de klasse L, nu maakten ze hun opwachting in de klasse M. Zij eindigden net als tijdens de regiokampioenschappen op de tweede plaats en werden hiermee reservekampioen van Nederland. Voor Niels was dit tevens het afscheid van de ponysport, want hij is dit jaar 18 geworden.

Verenigingswedstrijd
Bij dit onderdeel strijden de verenigingen tegen elkaar, waarbij vier combinaties een dressuurproef rijden en vier combinaties een springparcours moeten afleggen. De punten van de dressuurcombinaties worden bij elkaar opgeteld en de springfouten worden er afgetrokken. Bij dit onderdeel kwam instructrice Nicole in actie om de springers te helpen bij de voorbereiding op het parcours. Na alles opgeteld en afgetrokken te hebben bleek het team tweede van Nederland te zijn geworden: reservekampioen bij het onderdeel verenigingskampioenschap. De volgende combinaties vormden het verenigingsteam. Dressuur: Kirsten Brinkman met Diego des Etoiles, Vivian Schiphorst met Second Spirit, Guus Krieger met Corrie, Jasmijn Swennenhuis met Volltreffers Vlegel. Springen: Lynn Kruitbosch met Sem, Herman Lammers met Donna, Lisanne Berendsen met Falco van de Stompslag en Josefien Fransen met Naomie.

Individuele starts
Via de regiokampioenschappen hadden zich drie leden geplaatst voor de Hippiade. Kirsten Brinkman kwam zelfs met twee pony's aan de start. Met Fallingasate Dewy begon ze met goede moed aan haar M2 proef, maar Dewy vond alles erg spannend waardoor ze geen hoge klassering konden afdwingen. Met Diego des Etoiles werd Kirsten vierde van Nederland in de klasse B-dressuur.

Regiokampioen Jasmijn Swennenhuis ging van start in de klasse L2-dressuur met Volltreffers Vlegel. Ook zij hebben een hele goede prestatie neergezet, ze werden zevende van Nederland. Tot slot kwam Vivian Schiphorst met haar pony Pipa Power in de ring voor haar springparcours in de klasse M. Vivian en Pipa waren wat minder gelukkig, maar hebben eervol meegedaan.