Sophie Reinders, auteur De mug en de kaars, geeft een lezing in het Stedelijk Museum Zutphen. Foto: PR
Sophie Reinders, auteur De mug en de kaars, geeft een lezing in het Stedelijk Museum Zutphen. Foto: PR Foto:

Auteur Sophie Reinders over

fascinerende vriendschapsboekjes

Vriendenboekjes van Zutphense dames Rutghera en Catharina van Eck

ZUTPHEN - Op woensdagavond 12 september geeft Sophie Reinders een lezing in het Stedelijk Museum Zutphen over de adel van Zutphen die zich verdiept heeft in het fenomeen vriendschapsboekjes. Sophie Reinders is auteur van het boek De mug en de kaars. In dit boek ontrafelt ze de zeer onderbelichte leefwereld van jonge adellijke vrouwen (en mannen) anno 1600 aan de hand van deze fascinerende vriendenboekjes. Reinders toont ons hoe vriendschappen werden bevestigd en liefdes nagejaagd, gevonden en soms ook verloren. Van 19.30 tot 21.30 uur kunnen deelnemers zich verdiepen in de wonderlijke wereld van de Zutphense adel. De lezing duurt een uur, daarna geeft de conservator een besloten rondleiding door de tentoonstelling Adel in Beeld. In de museumwinkel kunnen deelnemers hun exemplaar van De mug en de kaars door Reinders laten signeren.

De vriendenboekjes
Aan het eind van de zestiende eeuw werd het mode onder jonge vrouwen om een boekje bij te houden waarin zij gedichten en liederen, tekeningen en spreuken van vrienden verzamelden. Zij deden dit om gelijkgestemden te vinden, te flirten, herinneringen vast te leggen en hun identiteit te vormen en presenteren. De vriendenboekjes ('alba amicorum') waren vooral in adellijke kringen geliefd. De bezitsters van de bewaard gebleven boekjes blijken onderdeel te zijn van een hecht netwerk van families.

Binnen dit netwerk bevonden zich ook twee jonge vrouwen uit Zutphen: Rutghera van Eck en haar nichtje Catharina. Hun voorouders hadden zich rond 1530 in het kwartier van Zutphen gevestigd. Rutghera verzamelde haar eerste bijdragen in de stad en Catharina vestigde zich er na haar huwelijk. In haar lezing zal Sophie Reinders de zeer onderbelichte leefwereld van jonge adellijke vrouwen (en mannen) anno 1600 aan de hand van deze fascinerende vriendenboekjes ontrafelen, en daarbij volop aandacht besteden aan de turbulente levens van de twee Zutphense albumbezitsters.

Over Sophie Reinders
Sophie Reinders studeerde Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 promoveerde zij (cum laude) aan de Radboud Universiteit Nijmegen op het proefschrift De mug en de kaars. Vriendschap en liefde in alba amicorum van adellijke vrouwen uit de Noordelijke Nederlanden 1575-1640. De handelseditie van haar proefschrift, getiteld De mug en de kaars. Vriendenboekjes van adellijke vrouwen (1570-1640), is verschenen bij Uitgeverij Vantilt. Momenteel werkt zij als docent vroegmoderne Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Utrecht.

Adel in Beeld t/m 30 september in het Stedelijk Museum in Zutphen. Meer informatie over de lezing en aanmelden zie de website.


www.museazutphen.nl