Bobby Fischer in Leipzig in 1960. Foto: PR
Bobby Fischer in Leipzig in 1960. Foto: PR Foto:

Korte lezing over schaaklegende

ZUTPHEN - Zaterdag 18 augustus van 19.00 tot 21.00 uur zal de '18 Minuten Man' Wouter Blacquière vertellen over Bobby Fischer, door velen beschouwd als de grootste schaker aller tijden. Dit vindt plaats in 't Atrium, Martinetsingel 19 in Zutphen. Deelname is gratis, een bijdrage wordt op prijs gesteld. Na afloop van zijn lezing is er ruimte voor gesprek of speel een potje schaak met de 18-Minuten Man.

In de zomer van 1972, midden in de Koude Oorlog, zit iedereen aan de buis gekluisterd. Mensen nemen vrij van werk of verzamelen zich in kroegen. Ze staan buiten op straat voor televisies in etalages van warenhuizen of ze gaan naar Times Square in New York om op enorme schermen live te volgen wat er gebeurt. Waar kijken al die mensen toch naar? Zij kijken naar een schaakwedstrijd die in IJsland wordt gespeeld. De charmante, excentrieke en eenzame Bobby Fischer uit Amerika neemt het op tegen de vriendelijke, gevoelige en geniale Boris Spassky uit de Sovjet-Unie. Komt er na 24 jaar een einde aan de Russische dominantie in de schaakwereld?

Blacquière is de 18 Minuten Man. Hij verdiept zich in diverse kwesties en maakt van zijn opgedane kennis een korte lezing. Wetenschappelijk is namelijk aangetoond dat een mens slechts 18 minuten actief naar een verhaal luistert. Graag deelt hij met u zijn verwondering.