Zomers grazen Blonde d’Aquitaines op de Gorsselse Heide. Foto: PR
Zomers grazen Blonde d’Aquitaines op de Gorsselse Heide. Foto: PR Foto:

Excursie bloeiende heide en beheer

GORSSEL - In augustus is de Gorsselse Heide op haar mooist. De struikheide bloeit en de klokjesgentianen en het duivelsnaaigaren laten zich van hun mooiste kant zien. Nu het herstelplan is uitgevoerd, is een goed beheer van de heide van belang. Tijdens de excursie op zondag 19 augustus vertellen de gidsen over het gebied, de daarbij behorende planten en dieren en over het beheer van de Gorsselse Heide.

De excursie begint om 14.00 uur en de start is op de hoek Gerrit Slagmanstraat/Elzerdijk te Eefde. De wandeling duurt ongeveer twee uur en deelname is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Organisatie: IVN en Marke Gorsselse Heide. Informatie is verkrijgbaar via tel. 0575-492369. Honden helaas niet mee.

Meer informatie over het excursieprogramma is te vinden op de websites. ivn.nl/afdeling/zutphen markegorsselseheide.nl


Walburgiskerk opent deuren na ingrijpende verbouwing

ZUTPHEN - Afgelopen half jaar is de Walburgiskerk ingrijpend verbouwd. De kerk is voorzien van verwarming en de ingang van de kerk is verplaatst naar de voorkant van de kerk, onder de toren. Voortaan kunnen bezoekers aan de kant van het 's Gravenhof de kerk naar binnen, een ingang die je niet over het hoofd kunt zien. Op zaterdag 1 september tussen 11.00 en 17.00 uur is iedereen van harte welkom in de Walburgiskerk om het resultaat van de verbouwing te bekijken en te genieten van dit belangrijke monument van Zutphen.

Dankzij de verwarming is de kerk voortaan 12 maanden per jaar te bezoeken en te gebruiken. De afgelopen 20 jaar was de kerk open van april t/m oktober. In de winter was het zo koud in de kerk dat de kerk gesloten was. Behalve tijdens kerst. De kerstnachtdiensten vonden wel gewoon plaats, in dikke winterkleding. Vanaf deze winter zorgt de vloerverwarming voor een aangename temperatuur en warme voeten. In de winter zullen er daarom ook meer concerten, tentoonstellingen en andere activiteiten plaatsvinden. Ook is de kerk de hele winter door de week en in het weekend open voor belangstellenden en toeristen.

Sinds twee jaar heeft de Walburgiskerk een nieuwe eigenaar. De protestantse Gemeente Zutphen kon het onderhoud van de kerk niet meer opbrengen, daarom is de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Gelders kerken. Hiermee heeft de kerk ook een bredere functie gekregen. De kerk staat niet alleen meer in het teken van de erediensten maar heeft een brede maatschappelijke functie. Twaalf maanden per jaar open gaat daar zeker aan bijdragen.

Nieuwe vrijwilligers
De organisatie rondom de kerk wordt gedragen door een grote groep vrijwilligers. Zonder hen is een bezoek aan de kerk niet mogelijk en kunnen er bijvoorbeeld geen concerten georganiseerd worden. Omdat de kerk vanaf dit jaar meer open zal zijn, is men op zoek naar enthousiaste mensen die zich willen inzetten voor de Walburgiskerk. De werkzaamheden zijn zeer divers, ontvangen van bezoekers tijdens de openstelling van de kerk of het doen van allerhande klussen of opgeleid worden tot gids voor de kerk, kerktoren of de Librije. Wil je vrijwilliger worden, bezoek dan 1 september of tijdens de dagelijkse openstelling de kerk.

Voor meer informatie, zie de website. www.walburgiskerk.nl


Vluchtelingen een avond in huiselijke sfeer bezorgen

ZUTPHEN - Na het grote succes van 2015, 2016 en 2017 organiseert Buddy to Buddy opnieuw Eat & Meet avonden, waarbij gastgezinnen hun huis kunnen openstellen voor een vluchteling(gezin). Deze avonden vinden plaats op 26 augustus en 24 december en een lunch op 21 april 2019.

Momenteel wonen ongeveer 450 vluchtelingen op het AZC in Zutphen. Voor alle vluchtelingen die dat willen organiseert Buddy to Buddy de mogelijkheid om een avond door te brengen in huiselijke sfeer. De ervaring leert dat het voor veel vluchtelingen een verademing is om even uit de drukte van zo'n grote opvang te zijn, om gewoon op een bank te kunnen zitten, televisie te kijken of een spelletje te doen.

Om deze avonden mogelijk te maken zoekt de organisatie gastgezinnen die in en rond Zutphen wonen. Concreet wordt van hen gevraagd om hun gasten tussen 17.00 en 17.30 uur op te halen bij de receptie van het AZC, hen gastvrij te onthalen in hun huis, voor (of samen met) hen te koken en de avond op een genoeglijke manier samen door te brengen. De gasten moeten na afloop weer teruggebracht worden naar het AZC.

Gastgezinnen die zich willen opgeven kunnen dat doen door zich tot uiterlijk 22 augustus aan te melden via deze link: http://eepurl.com/dDD8ef. Men wordt gebeld op het moment dat er een match is een vluchteling(gezin). Het is goed mogelijk dat het aanbod groter blijkt te zijn dan de vraag, de organisatie vraagt daarom begrip voor het feit dat ze niet weten of ze elk gastgezin ook kunnen koppelen. buddytobuddy.nl/zutphen