Dansparen nemen het publiek mee naar de tijd van Jane Austen. Foto: Roland Spek
Dansparen nemen het publiek mee naar de tijd van Jane Austen. Foto: Roland Spek Foto:

Dansparen brengen

Fortepiano Festival tot leven

Ad van Sleuwen speelt op 17 augustus op de tafelpiano van prinses Sophie

ZUTPHEN - Ook in de tweede week van het Geelvinck Fortepiano Festival zijn er afwisselende concerten te beleven. Zo speelt Ad van Sleuwen op 17 augustus op de tafelpiano van prinses Sophie, dochter van Koning Willem II. Een dag later brengen de dansparen van de Jane Austen Society en Tullia Melandri op fortepiano het thema van het festival, Fortepiano, Fashion & Dance, tot leven.

Vrijdag 17 augustus
In 1833 kreeg Willem II een tafelpiano, gebouwd door de piepjonge Petrus de Ruijter (23), voor zijn dochter prinses Sophie. Willem II en zijn kinderen verbleven in die jaren in Tilburg en het was daar dat de negenjarige Sophie in juni 1833 aan haar moeder Anna Paulowna schreef dat zij van haar vader een piano uit Breda had gekregen en dat ze iedere dag oefende. De tafelpiano is nu in het bezit van het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen en op 17 augustus te beluisteren. Het programma wat Ad van Sleuwen heeft samengesteld, bestaat uit werken uit de tijd van Willem II, o.a. De slag bij Waterloo van J.W.Wilms.

Zaterdag 18 augustus
Fortepianiste Tullia Melandri en de dansparen van de Jane Austen Society nemen het publiek op zaterdag 18 augustus mee naar de betoverende wereld van Pride & Prejudic. Met contredances en muziek op een authentieke fortepiano uit de tijd van Jane Austen.
Dat Jane Austen veel van dansen hield spreekt uit haar brieven aan familieleden en uit haar romans. Haar beschrijvingen van dansen en bals en het belang daarvan in het sociale leven van de 'upper middle class' in de late achttiende en vroege negentiende eeuw, geven een levendig beeld van een 'Regency Ball' in huiselijke kring en als publiek evenement.

Geelvinck Fortepiano Festival
Het Geelvinck Fortepiano Festival is opgezet rond de belangrijkste Nederlandse verzameling werkende historische piano's uit de 18e en 19e eeuw: de Geelvinck Collectie. Naast historische piano's zijn ook de pianola en glasharmonica te beluisteren tijdens het festival. www.geelvinck.nl