Concerto Alankara: Michaela Hollmannová, Diana de Vries en Esther de Graaf. Foto: PR
Concerto Alankara: Michaela Hollmannová, Diana de Vries en Esther de Graaf. Foto: PR

Concert vol inspirerende momenten

BAAK – Voor het vierde concert uit de reeks van acht ter gelegenheid van de expositie 'De Kathedraal van Baak' in de St. Martinuskerk op zondagmiddag 19 augustus is Concerto Alankara uitgenodigd. Violiste Michaela Hollmannová, harpiste Diana de Vries en fluitiste Esther de Graaf geven een optreden, getiteld: 'Inspiring Moments'. Aanvang 15.30 uur, vrij entree.

Michaela Hollmannová is geboren in Tsjechië, studeerde op de 'Academy of Performing Arts' in Praag, won als jong violiste verschillende concoursen en was laureaat van het beroemde 'Sevcík Concours'. Naast haar baan als eerste violiste van het 'Radio Filharmonisch Orkest' heeft Michaela deelgenomen aan de masterclasses van de Russische violist Mark Lubotsky en later bij Jaap van Zweden. Na meer dan 20 jaar orkest carrière wijdt zij zich aan solo en kamermuziekoptredens in Nederland, Duitsland, Tsjechië en Frankrijk.

Diana de Vries studeerde aan het Rotterdams Conservatorium, onder andere bij de wereldberoemde harpiste Susanne Mildonian. Sinds 1982 is zij als solo-harpiste verbonden aan Het Gelders Orkest en wordt regelmatig gevraagd te componeren voor de harp.
Esther de Graaf studeerde fluit aan het Utrechts Conservatorium en het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zij heeft als freelance fluitiste in verschillende orkesten gespeeld, zoals de orkesten van de omroep, het Gelders Orkest, het Asko-Schönberg Ensemble en de Deutsche Kammerfilharmonie Bremen.

Concerto Alankara speelt werken van, Camille Saint-Saëns, Christian J. Lidarti, Hector Berlioz, Eugéne Goossens, Jacques Ibert, John Williams, Michel Colombier, Astor Piazzolla en Giulio Caccini.


Open tuinendag op Buitenplaats de Wildenborch

VORDEN - De tuinen van de Wildenborch worden door kenners één van de mooiste tuinen van Nederland genoemd. De afwisseling van borders met bloemen, een dahliaslinger, struiken, waterpartijen, oude bomen en antieke beelden levert een schitterend schouwspel op. Deze tuinen in Engelse landschapsstijl aan de Wildenborchseweg 20 in Vorden zullen op zondag 19 augustus voor de laatste keer dit jaar geopend zijn voor publiek van 10.00 tot 17.00 uur.

Hoewel de aanhoudende hitte en droogte invloed hebben op met name het water en de grote gazons, valt er voor de wandelaar nog veel moois te bekijken. De borders, de bloementuin en de dahlia's geven de tuin kleur. Dwalend langs de uitgezette route, waar bordjes bij de beelden en monumentale bomen veel informatie verschaffen, voelt men de liefde en de inspiratie waarmee deze tuinen zijn aangelegd en worden onderhouden. Ook de zichtlijnen, die zo kenmerkend zijn voor de Engelse landschapstuin, spreken tot de verbeelding. Voor kinderen valt er ook iets te beleven: langs de route speelt een verhaal over Koning Sassafras en zijn kabouters, die last hebben van de bloemendief.

In de theeschenkerij in het Koetshuis is koffie/thee en dergelijke verkrijgbaar. De toegang tot de tuinen bedraagt 6,50 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar gratis. Honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd.


www.wildenborch.nl


Dialectdienst bij museum Smedekinck

ZELHEM - Net als in beide voorgaande jaren organiseert de Lambertikerkgemeente in Zelhem in samenwerking met Museum Smedekinck ook dit jaar weer een dialectdienst. Deze wordt gehouden op zondag 19 augustus bij Museum Smedekinck, Pluimersdijk 5 in Zelhem, als het weer het toelaat in de open lucht. De kerkdienst begint om 10 uur. Iedereen is van harte welkom.

In de regio zijn er met enige regelmaat kerkdiensten in het dialect. "Voor mensen die van huis uit het dialect als moedertaal hebben meegekregen betekent een kerkdienst in het dialect een bijzondere ervaring", zegt Gerrit Wesselink, die de beide eerste dialectdiensten bij Museum Smedekinck leidde. "Door gebruik te maken van het dialect komt de betekenis van hetgeen we horen en beleven in het geloof, in het lezen van de Bijbel, in het zingen en bidden toch dichterbij. Uitdrukkingen en standaardbewoordingen worden net even iets anders weergegeven dan gewoonlijk het geval is en daarmee is de belevenis intenser, dichterbij."

Dit jaar wordt de dialectdienst geleid door Roelie Reiling. Zij is werkzaam bij 's Heeren Loo als predikant en geestelijk verzorger van mensen met een verstandelijke beperking en hun netwerk. Reiling is opgegroeid in Aalten en woont nu in Steenderen. Het Achterhoeks dialect is haar moedertaal, die ze tijdens de kerkdienst graag met de bezoekers wil delen.
Muzikale medewerking aan de dienst wordt verleend door blokfluitgroep Vivente.


museumsmedekinck.nl

facebook.com/museumsmedekinck