De Leeuw, geschilderd door Dick van Heerde. Foto:PR
De Leeuw, geschilderd door Dick van Heerde. Foto:PR

De Witte Hemel gaat hoger op met
Masterclasses

DREMPT – Na tien jaar workshops te hebben gegeven op de zondagmiddagen, gaat het roer om bij Atelier De Witte Hemel in Drempt. "De cursisten hebben jarenlang met veel plezier geschilderd, maar het bleek dat er steeds meer vraag komt naar het ambacht en de techniek. Daarom ga ik vanaf september lesdagen organiseren met topdocenten die tevens professioneel kunstenaar zijn," legt Liesbeth Pieterse, zelf illustrator, schrijver en kunstschilder uit. "Het gaat straks niet meer alleen om de atelierlessen maar ook om masterclasses. Kijk eens naar het werk van kunstenaar en gastdocent Dick van Heerde: de leeuw komt bijna van het doek afstappen."

Door Liesbeth Spaansen

"Het nieuwe lesgeven gaat het creatief schilderen ver voorbij naar (semi)professionele kunst. Mensen willen niet meer alleen een middag creatief bezig zijn, maar meer inzicht krijgen in de techniek van het schilderen."
In het atelier begint eind september de nieuwe manier van doceren. Elke lesdag staat een ander thema centraal, waarbij een professionele docent aan de slag gaat om de gemotiveerde amateur en de (semi)professionele schilder het klassieke ambacht bij te brengen. Op 29 september start Simone Visser met tekenentechnieken. Ook staat Dick van Heerde op de agenda die WildlifeArt zal belichten, Gerd Renshof doceert portretschilderen zoals Bouguereau of Rembrandt dat deden, deelnemers leren het opzetten van een uitgewerkte tekening onder leiding van Masterdocent Peter Durieux, met Tjeerd Landman maken zij een kunstreis in het Hollands landschap en met Raymond Huisman wordt een model in kostuum bestudeerd.

Het boerderijtje De Witte Hemel, het woonhuis, Galerie en Atelier van Liesbeth Pieterse staat op een ruim perceel met een dennenbos, kruidentuin, boerenbloementuin en moestuin. Ook dieren ontbreken niet in deze oase van rust. In de galerie is een permanente expositie van het werk van Liesbeth zelf. "Ik ben er heel erg trots op dat deze topdocenten bij mij in het atelier les komen geven. Op de dagen dat zij in De Witte Hemel zijn, hangt hun werk hier in de boerderij. De deelnemers worden zo extra geïnspireerd."

De lesdagen beginnen met een ontvangst om 10.00 uur, waarna de les gaat starten. Koffie of thee gedurende de dag en een erfgoedlunch zijn inbegrepen. Om 17.00 uur eindigt de les, waarna wordt opgeruimd en nagepraat. "Eén lesdag is niet altijd lang genoeg om een schilderij af te kunnen ronden," weet Liesbeth. "Maar de gedegen opzet van het werk is wel af en daarmee kan thuis worden verder gewerkt als men dat zou willen."
Kijk voor meer informatie over de masterclasses en de agenda op de website.


www.atelierdewittehemel.nl