"Een dergelijk goed jaar heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt Henk Takken van Wijngoed Kranenburg. Foto: Richard Stegers

Hitte goed voor Achterhoekse wijnboeren

'Het is echt uitzonderlijk, we gaan vroeger plukken'

Door Richard Stegers

ACHTERHOEK - Boeren in binnen- en buitenland klagen steen en been. Hitte en droogte speelt ze parten. De situatie heeft vervelende consequenties voor de oogst. De wijnboeren vormen een uitzondering, zij hebben juist te maken met ideale omstandigheden. "Als het zo doorgaat, wordt het een uitzonderlijk goede oogst, een topjaar", zegt Jannie ter Haar van Wijngoed de Hennepe in Aalten.

Het beeld is overal hetzelfde. Grote trossen druiven in een uitstekende conditie. "Het hangt er mooi bij", reageert Jan Zieverink van Wijnhoeve Kunneman in het Gelderse Geesteren. De Achterhoekse wijnbouwers hebben een dergelijk beeld nog niet eerder meegemaakt. "Geen nachtvorst in het voorjaar, amper regen tijdens de zomermaanden en volop zon. Wat wil je nog meer", vertelt Henk Takken van Wijngoed Kranenburg enthousiast. Ook Wim Zieverink is er blij mee. "Op deze manier wordt het een geweldige oogst. Nog niet eerder vertoond de afgelopen vijftien jaar. Al moet ik er wel een kanttekening bij plaatsen. De laatste fase, de rijping, is cruciaal voor de kwaliteit. Het moet de komende weken niet te hard gaan regenen. Ik ben er pas gerust op als de druiven zijn geplukt." Henk Takken bevestigt dat. "Het weer moet niet omslaan. Bij veel en harde neerslag kunnen de druiven barsten, kapot knappen. Daardoor bestaat het gevaar dat ze veel vocht opnemen en gaan rotten. Dan zou het alsnog misgaan, al is dat een doemscenario."

Bij normale omstandigheden in augustus worden de druiven waarschijnlijk veel eerder geplukt dan normaal. De Achterhoekse wijnboeren verwachten drie weken eerder. In Duitsland is de oogst zelfs al begonnen, veel vroeger dan gebruikelijk. "Als de druiven te lang rijpen, wordt het suikergehalte en daarmee het alcoholpercentage te hoog, dat is niet de bedoeling", aldus Jannie ter Haar. "Zuur en zoet moeten in evenwicht zijn, dan zijn de druiven mooi rijp en mag je niet langer wachten met plukken", vult Zieverink aan. "Bij de juiste balans kan de oogst beginnen."

Vanaf 20 augustus wordt er gestart met de pluk, zo luidt de prognose van de wijnbouwers. Het intensieve karwei begint met de Solaris, een witte wijnsoort. Een week of drie later volgen dan de meeste rode rassen. De weergoden zijn de druiventelers dus gunstig gezind. De droogte is geen probleem voor de sterke wortels van de planten die diep genoeg kunnen komen.

De hitte heeft ook nog eens een positief effect op een andere kwelgeest, de suzukivlieg. Die heeft de afgelopen jaren aardig huisgehouden. "We hebben ze gelukkig nog niet gezien", merkt Ter Haar op. "Dat komt omdat het te warm is geweest. Daar houden ze niet van. Hopelijk blijven ze ook de komende weken weg", benadrukt Takken. De afgelopen vier jaar kon hij geen Rondo oogsten door de schade die de suzukivlieg veroorzaakte. Bij Wijngoed de Hennepe hadden ze er vorig jaar ook flink last van. 2014 was een rampjaar, toen was er sprake van een 70 procent lagere oogst door de vliegende plaaggeest.

Wijnhoeve Kunneman heeft sindsdien maatregelen genomen. Daar worden al enkele jaren vlieszakjes aangebracht om de druiven te beschermen tegen vliegen, wespen en eventuele hagelschade. "Een heel werk, het gaat om zo'n 35.000 zakjes. Maar zonder het beschermmiddel hebben insecten vrij spel. Dat risico wil ik niet lopen", aldus Zieverink. "Wellicht komen de suzukivliegen nu het koeler is alsnog tevoorschijn." De insecten prikken dan gaatjes in de druiven waardoor hele trossen verloren kunnen gaan. De vlieszakjes voorkomen dat. "Er heerst in de zakjes een soort microklimaat. Ze beschermen tegen insecten en harde buien, maar 'ademen' en laten UV-licht door."

Zieverink rekent op een prima oogst met hoge volumes en een fantastische kwaliteit. Hij kreeg echter wel een flinke tegenslag te verwerken. Ruim een maand geleden werd de ontvangstruimte volledig door brand verwoest. "Dat gaat je niet in de koude kleren zitten, het is lastig om te verwerken. We hebben wel heel hartelijke steunbetuigingen gehad, dat doet je goed." Snel werd er een alternatieve ontvangstruimte ingericht. "Daardoor kunnen de rondleidingen en proeverijen gewoon doorgaan."

Henk Takken verzorgt een wijnproeverij bij Wijngoed Kranenburg. Foto: Richard Stegers
De witte druiven zijn al erg rijp, ze kunnen over een week geoogst worden. Foto: Richard Stegers
Jan Zieverink in de alternatieve ontvangstruimte van Wijnhoeve Kunneman in Geesteren (Gld). Foto: Richard Stegers
Foto: Richard Stegers
Foto: Richard Stegers
Foto: Richard Stegers
Foto: Richard Stegers
Bij Wijnhoeve Kunneman worden de druiven beschermd tegen ongedierte door vlieszakjes aan te brengen. Foto: Richard Stegers