IVN gaat fietsen langs de westelijke IJsselvallei. Foto: PR IVN
IVN gaat fietsen langs de westelijke IJsselvallei. Foto: PR IVN

IVN-Fietstocht landgoederen westelijke IJsselvallei

ZUTPHEN - IVN-Zutphen organiseert zondag 5 augustus een fietsexcursie van ongeveer 40 kilometer door het natuurrijke, karakteristieke landschap van de westelijke IJsselvallei langs diverse landgoederen. De start is om 11.00 uur, verdere informatie volgt bij aanmelding.

De route voert onder andere langs 'spookkasteel' Reuversweerd, brengt een kort bezoek aan de Cortenoeverse hooilanden, Landgoed Leusveld en gaat via het Hallse fietspaadje terug langs Landgoed Voorstonden. Onderweg wordt stilgestaan bij de landschappelijke kenmerken van de IJsselvallei en de rijke geschiedenis van de landgoederen.
Aangeraden wordt een lunchpakket, voldoende drinken en eventueel regenkleding mee te nemen. Info en aanmelding: J. Iedema, jouckiedema@gmail.com of bel 06-125 29 769.
Kosten: vrijwillige bijdrage.


GMB BioEnergie in Zutphen wil schoorsteen verplaatsen

ZUTPHEN - Slibverwerkingsbedrijf GMB BioEnergie uit Zutphen wil de schoorsteen op haar terrein verplaatsen. De nieuwe vaste fundering moet het op termijn mogelijk maken om de toren te verhogen en geurklachten verder tegen te gaan. Momenteel staat de schoorsteen van GMB BioEnergie nog op het biofiltergebouw. Een aantal veranderingen maakt het echter noodzakelijk de schoorsteen te verplaatsen. Dit najaar beslist de provincie over de vergunningaanvraag die GMB BioEnergie in heeft gediend voor de verplaatsing. Als deze aanvraag wordt gehonoreerd, zal naar verwachting de schoorsteen in de loop van 2019 worden geplaatst op een vaste fundering, die het gebruik van tuikabels overbodig maakt.

De keuze voor een vaste fundering is gemaakt met het oog op de toekomst. Doordat een vaste fundering de schoorsteen beter bestand maakt tegen windbelasting, wordt het mogelijk om de schoorsteen te verhogen. Berekeningen laten zien dat de voorgenomen verhoging, van 85 naar 125 meter, de geuruitstoot in de directe omgeving met maar liefst factor drie vermindert. Omdat er eerst een bestemmingsplanwijziging moet plaatsvinden, zal de schoorsteen naar verwachting op zijn vroegst in 2020 worden verhoogd.