De Toekomstcoach ondersteunt  jongeren die vast dreigen te lopen en is de verbindende schakel tussen alle betrokken partijen. Foto: PR
De Toekomstcoach ondersteunt jongeren die vast dreigen te lopen en is de verbindende schakel tussen alle betrokken partijen. Foto: PR Foto:

Ondersteuning bij de overgang van school naar werk

ZUTPHEN - 'Van school naar werk met de Toekomstcoach'; een project dat MEE Oost in Zutphen in samenwerking met de gemeente uitvoert. De Toekomstcoach is iemand waar jongeren met al hun vragen terecht komen. Jongeren die de ondersteuning van een Toekomstcoach kunnen gebruiken, kunnen direct contact opnemen met MEE.

VSO- en PrOscholen laten weten dat veel kwetsbare jongeren na school helaas geen aansluiting vinden op de arbeidsmarkt. De Toekomstcoach ondersteunt deze jongeren die vast dreigen te lopen en is de verbindende schakel tussen alle betrokken partijen, zoals de school, eventuele werkgever, hulpverleningsinstanties en naasten.
Problemen bij de transitie van school naar werk kunnen worden voorkomen door op school te beginnen met ondersteuning en deze door te laten lopen tot in het werk. Wanneer je 16 jaar of ouder bent zijn er veel zaken die je zelf moet regelen. Hulp bij het vinden van een school of stage, hulp bij het vinden van een baan, tips om beter met geld om te gaan, zijn een aantal voorbeelden waarbij de Toekomstcoach kan worden ingeschakeld.

Jongeren die in de gemeente Zutphen wonen, op dit moment praktijkonderwijs (PrO) of voortgezet speciaal onderwijs (VSO) volgen en tussen de 16 en 25 jaar oud zijn, kunnen zichzelf aanmelden. Maar ook scholen, hulpverleningsinstanties of naasten kunnen jongeren aanmelden. Deelname aan het project Toekomstcoach is gratis.

Aanmelden kan bij Janneke Burgers van MEE Oost via: l j.burgers@meesamen.nl of 06 46 37 86 16. Zij neemt dan contact op om een kennismakingsgesprek in te plannen.


Coöperatie huishoudelijke hulp Zutphen van start

ZUTPHEN - Onlangs is de werknemerscoöperatie Helpgewoon Thuiszorg Zutphen opgericht. Een klein team wacht de plannen van de gemeente niet langer af, maar doet mee aan de inschrijfronde voor huishoudelijke hulp en verwacht in september te kunnen starten. Vanaf dan kunnen cliënten zich aanmelden via het WMO-loket. Geïnteresseerde hulpen kunnen dat nu al doen bij Helpgewoon.

De laatste jaren is er veel onduidelijkheid geweest over de toekomst van de huishoudelijke hulp in Zutphen. Afgelopen januari besloot de gemeenteraad nog voor deze zomervakantie een eerste werknemerscoöperatie op te richten. Omdat de uitvoering op zich liet wachten en de sluitingsdatum voor de aanbesteding naderde heeft Helpgewoon zelf het initiatief genomen. Voor 1 augustus laat de gemeente weten met welke zorgaanbieders, waaronder Helpgewoon Thuiszorg Zutphen, zij een nieuwe overeenkomst aangaan. De werknemerscoöperatie van Helpgewoon is anders dan de huidige aanbieders op het gebied van huishoudelijke hulp. Het team van huishoudelijke hulpen zorgt gezamenlijk voor de administratie, planning en besluiten. Naast de hulpen die al zijn ingestapt, is er nog ruimte voor anderen. Wie meer wil weten of zich wil aanmelden kan contact opnemen via mail.


joke@helpgewoon.nl