Willem van der Vliet en Michaela Hollmannová. Foto: PR
Willem van der Vliet en Michaela Hollmannová. Foto: PR Foto:

Muziek en poëzie bij Baaks inloopconcert

BAAK - De eerste twee succesvolle inloopconcerten in de St. Martinuskerk in Baak worden op zondagmiddag 29 juli vervolgd met een bijzondere samensmelting van muziek en poëtische vertelling: 'De Simurgh', een sprookje uit de tijd van Zarathustra. Het symbolische verhaal over een levensweg wordt afgewisseld door improvisatie van de trompettist Willem van der Vliet, begeleid door de mysterieuze klanken van het Indiase instrument, de tampura en een aantal eigen composities van Michaela Hollmannová voor viool solo.

Baak ligt in de prachtige natuur. Een klein dorp met in het midden de St. Martinuskerk, waarvan de afmeting in de loop der tijd zorgde voor een vriendelijk spottende naam 'De Kathedraal van Baak'. Binnen heerst kleurrijke eenvoud met prachtige glas-in-loodramen en muurschilderingen, die allen op een eigen manier een verhaal vertellen. Hoe dat imposante gebouw is ontstaan, is te zien en te lezen in de tentoonstelling, georganiseerd door de Baakse kunstenares en beeldhouwster Anne van der Vliet in samenwerking met Frans Helmich.

In deze inspirerende ruimte met prachtige akoestiek wordt op initiatief van Anne van der Vliet en de violiste Michaela Holmannová een reeks van acht inloopconcerten uitgevoerd. In de zomerse warmte is muziek van beroemde meesters van vroege barok tot late romantiek te horen, uitgevoerd door topmusici en -zangeressen uit binnen- en buitenland.


Extra geld voor ontwikkeling Achterhoek

REGIO - De Achterhoek ontvangt voor de periode 2018 tot 2020 zo'n drie miljoen euro extra vanuit het subsidieprogramma Gelderse Gebiedsopgave, waarmee de provincie de economie van de Gelderse regio's wil versterken. Daarnaast is er nog 1,5 miljoen gereserveerd als aanvulling op de Regiodeal die de Achterhoek met het Rijk wil sluiten. In totaal krijgt de Achterhoek daarmee 10,5 miljoen euro uit de middelen van de gebiedsopgave.

In 2016 is zeven miljoen toegekend aan de Achterhoek. Hiermee zijn onder andere de projecten Smart Business Center, Smart Technical Eduation, Smart Mobility as a Service en Urban Oasis (mede) gefinancierd. Ook projecten als Zon op Erf, De Groene Kunstmestfabriek, Achterhoek 2020Jong en de EuregioAcademie ontvingen een bijdrage. De Achterhoek zal met de gelden uit de Gebiedsopgaven projecten financieren die passen binnen de thema's van de Agenda2030: Economie & Talent, Wonen & Zorg, Mobiliteit & Vervoer en Energie & Agro.