Foto: PR
Foto: PR Foto:

Fietsen om kankeronderzoek mogelijk te maken

ZUTPHEN - Op 11 augustus kan je vanaf de IJsselstroom een sponsorrit fietsen van 45 of 80 kilometer. Allemaal voor het goede doel: meer kankeronderzoek mogelijk maken. Intussen trainen die dag Angelique van Veldhoven en Daniël Tellekamp als voorbereiding op de Tour for Life 2018. Zij fietsen in één dag van Voorburg naar Zutphen en terug naar Voorburg.

De toertocht van 45 km is een vrij vlakke rit richting via Teuge, Twello en Deventer. De route van 80 km is wat uitdagender en gaat onder andere over de Posbank, langs Hoenderloo, via Beekbergen en Klarenbeek terug. Bij aankomst wordt een pastamaaltijd geserveerd. De tochten zijn georganiseerd in samenwerking met wielersportvereniging ETP Zutphen.

Vooraf inschrijven kan door een mail te sturen naar: geliek@hotmail.com. Daginschrijving is ook mogelijk. Kosten 15 euro. Vertrek tochten op 11/8 tussen 9 en 10 uur vanaf De IJsselstroom, Vliegendijk 16 te Zutphen. De tocht is inclusief koffie/thee voor vertrek, pastamaaltijd na afloop, bidon zolang de voorraad strekt, gpx route en ook papieren versie mogelijk.

Het terras aan de IJssel met lokale lekkernijen is de elfde van 9.00 tot 16.00 uur geopend voor iedereen. Opbrengsten van de dag gaan volledig naar het goede doel: kankeronderzoek voor de Daniël den Hoed kliniek. Fietsen vanaf Voorburg naar Zutphen en terug of een enkele reis is ook mogelijk, gpx bestanden zijn beschikbaar. Meerijden kan ook, houd dan rekening met een snelheid van gemiddeld 28-30 km per uur.

Voor meer informatie, zie de websites.

Tour For Life
De renners fietsen in 1.300 km van Italië naar Nederland over een prachtige route. Het beklimmen wereldberoemde cols uit de Tour de France met adembenemende stijgingspercentages en vergezichten, idyllische Franse dorpjes, door glooiende landschappen, en de venijnige kuitenbijters van de Waalse Ardennen. En de gladiolen... staan in het Tom Dumoulin Bikepark in Sittard! Het sponsorgeld van Tour for Life gaat naar de financiering van dit wetenschappelijke onderzoek en de aanschaf van geavanceerde apparatuur. Jaarlijks krijgen 100.000 mensen de diagnose kanker. En nog steeds sterven ieder jaar 43.000 mensen aan deze vreselijke ziekte. Daniel den Hoed fonds gaat de strijd tegen kanker aan door de financiering van succesvol kankeronderzoek, uitgevoerd door Erasmus MC Kanker Instituut. Het onderzoek is gericht op personalized medicine, een hoopgevende methodiek waarbij de nadruk ligt op een persoonsgerichte, effectieve behandeling.


deijsselstroom.info/index.php/nieuws

tourforlife.nl

etp-zutphen.nl


Unieke kans: wandelen over de Bleek

ZUTPHEN - De Bleek is misschien wel het mooiste stukje Zutphen: een fruitboomgaard tegen de stadsmuur met uitzicht op de Walburgiskerk en de Drogenapstoren. Meestal is deze bijzondere plek gesloten voor publiek, maar nu is het mogelijk om de Bleek met een gids te betreden. Elke vrijdag in augustus om 11.00 uur start een wandeling.

De naam De Bleek stamt uit de tijd dat het grasveld werd gebruikt door wasserij Wissink. In de negentiende eeuw stalde die hier het wasgoed uit om te bleken. In de fruitboomgaard groeien hoogstamperenbomen en appelrassen. Tijdens de wandeling vertelt de gids er veel meer over.

Het startpunt is bij de VVV aan de Houtmarkt. De gids neemt de groep mee voor een wandeltocht van circa een uur. Deelname kost 5 euro per persoon. Reserveren is gewenst. Dit kan bij de VVV via 0575-844538 en info@inzutphen.nl.

Voor deze speciale wandelingen werkt de VVV samen met de stadgidsen van het Gilde en Stadswandelingen- en Arrangementen Zutphen (SAZ). De openstelling van de Bleek hiervoor wordt mogelijk gemaakt door de stichting BOG (Beheer Onroerende Goederen).


www.inzutphen.nl

De Bleek vanaf de Martinetsingel. Foto: PR