Mogelijke kap laatste 610 bomen Witte Lint

ZUTPHEN - Werden begin juni al een groot deel van de bomen van het Witte Lint bij Zutphen (N348) gekapt vanwege aantasting door de perenprachtkever, nu dreigt de droogte het einde te betekenen voor de laatste 610 bomen. De overgebleven bomen zijn dusdanig verdord dat ze zo goed als afgeschreven zijn. De provincie Gelderland houdt dan ook rekening met een complete kap van de resterende bomen.

Het natuurkunstwerk heeft al de nodige 'klappen' gehad. Weer en wind kon het aan, maar toen een forse kolonie van de perenprachtkever zich nestelde in een groot deel van de bomen, begonnen de problemen. Maar liefst 567 bomen werden gekapt omdat ze aangetast waren. De aangetaste bomen werden versnipperd en verbrand om verdere besmetting te voorkomen. De aanhoudende droogte van de afgelopen tijd zorgt ervoor dat er ook weinig hoop is voor de laatste bomen.

Begin 2016 verrees het Witte Lint, een landschapskunstwerk met 1177 scheef opgekweekte meidoors. Deze zou bij bloei een wit lint moeten vormen langs de N348, vanaf het Gelre-ziekenhuis in Zutphen tot aan de rotonde bij Eefde. Een ontwerp én naam die verwijzen naar het karakteristieke witte stadsfront van Zutphen langs de IJssel, de sluizen en bruggen van het Twentekanaal en de meidoornvlechtcultuur in de regio. Maar het project, met een kostenplaatje van zeker 1,6 miljoen, lijkt nu verloren.

De intentie van de provincie is om het kunstwerk te herstellen indien mogelijk, misschien in een andere vorm. Hierover zal na de zomer overleg plaatsvinden. Een eventuele herstelpoging zal niet eerder dan het voorjaar van 2019 worden ondernomen.


Snuffelen tussen groot aanbod van boeken

ZUTPHEN - De twintigste Zutphense Boekenmarkt vindt zondag 29 juli plaats op de Groenmarkt, en een stukje Marspoortstraat, in Zutphen. De markt is overzichtelijk en (gratis) toegankelijk van 10.00 tot 17.00 uur.

De boekenmarkt kenmerkt zich door kleinschaligheid en professionaliteit en biedt een gevarieerd aanbod aan tweedehands- en antiquarische boeken en ander drukwerk als prenten, kaarten, reisgidsen enz. én literaire T-shirts. Er is ook aanbod aan poëzie, theater, film en muziek. 's Middags zal ter ere van de markt een carillonconcert van één uur gegeven worden vanuit de Wijnhuistoren. ­­

Na 19 jaar heeft Mulder Boekenvreugd uit Zutphen de organisatie van de Zutphense Boekenmarkt overgedragen aan Stein Culturele Evenementen / Henk Steinvoort. Stein organiseert o.a. de Hanze Boekenmarkt in Doesburg en de Boeken en Kunstmarkt op Landgoed Middachten in De Steeg. Op zondag 29 juli is het tevens koopzondag in Zutphen van 12.00 tot 17.00.uur en is de IJsselkade weer geopend voor verkeer.


World Press Photo brengt verkoeling

ZUTPHEN – Te warm om naar een tentoonstelling te gaan? Niet bij World Press Photo in Zutphen! De Sint-Walburgiskerk, waar de internationale topfoto's nog tot en met 29 juli te zien zijn, is nog steeds lekker koel vergeleken met de tropische temperaturen buiten. En zaterdag 21 juli zorgt Stichting Zutphen: Doen! voor nog meer verkoeling: dan is er een gratis ijsje voor alle betalende bezoekers tussen 12.00 en 16.00 uur. De stichting heeft Talamini uitgenodigd een ijskar voor de deur te zetten.

World Press Photo is te zien tot en met zondag 29 juli op maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 18.00 uur. Entree 5 euro (kinderen tot 12 jaar gratis).

Het entreebewijs geeft toegang tot zowel World Press Photo als De geschiedenis van de fotocamera en de tentoonstelling De verbondsbrieven van 1418 en de geboorte van het Gelders Parlement.


zutphendoen.nl


Deelbon zoekt vrijwilligers

ZUTPHEN - Deelbon Zutphen/Warnsveld is op zoek naar vrijwilligers die Deelbonplekken regelmatig willen bezoeken en onderhouden. Aanmelden kan via mail.

De Deelbon is een papieren kaartje dat het delen van diensten, producten en contact tussen mensen en binnen groepen makkelijker maakt. De Deelbon is kosteloos en zonder inzet van een tegenprestatie. Daarnaast heeft een toenemend aantal Deelbonplekken ook een uitDEELkast. Hier kunnen leuke, bruikbare artikelen achter gelaten en - door een ander - weer meegenomen worden.

Deelbon Zutphen/Warnsveld is een sociaal maatschappelijk initiatief om mensen met elkaar te verbinden en hergebruik van producten te bevorderen.Op verschillende locaties in Zutphen en Warnsveld zijn Deelbonplekken waar deze kaartjes en soms ook uitDEELkasten te vinden zijn. Het aantal Deelbonplekken gaat de komende maanden verder uitbreiden.

Voor meer informatie, zie de Facebookpagina.


meedoen@deelbonzutphen.nl

facebook.com/deelbonzutphen