Oncoloog Koen Reijnders met patiënt Jeroen van Ree (r) flanerend langs het water waar in september wordt gezwommen. Foto: Martie Seesing
Oncoloog Koen Reijnders met patiënt Jeroen van Ree (r) flanerend langs het water waar in september wordt gezwommen. Foto: Martie Seesing Foto:

Strijdmakkers: chirurg oncoloog
Koen Reijnders en patiënt Jeroen van Ree

Samen strijden tegen kanker

DOETINCHEM - Op zondag 9 september gaat Doetinchem weer zwemmen in de strijd tegen kanker tijdens de tweede editie van Swim to Fight Cancer 0314. Koen Reijnders, chirurg oncoloog in het Slingeland Ziekenhuis en Jeroen van Ree zetten zich beiden in voor dit initiatief om zoveel mogelijk geld op te halen voor kankeronderzoek en preventie. Een gesprek over de impact van kanker, ontwikkelingen, persoonlijke motivatie en het belang van donaties.

Door Margot Verhagen en Chantal Slutter

Beide mannen zijn aangeschoven op het terras aan De IJsselkade, start en finishplek van de tweede editie van Swim to Fight Cancer. Reijnders is al jaren ambassadeur van Fight Cancer en inmiddels ook voorzitter van de Doetinchemse Swim. Van Ree haakte dit voorjaar aan bij de organisatie van het zwemevenement. "Omdat ik wat terug wilde doen voor alle hulp die ik heb gekregen toen ik ziek was. Dat je behandelend specialist voorzitter is, is een extra motivatie."
Van Ree is in het dagelijks leven internationaal personeelsmanager, maar in het Doetinchemse vooral een bekend gezicht door zijn bestuurswerk voor City Beach Doetinchem, zijn jarenlange voorzitterschap van Seesing Personeel Orion en als een van de initiatiefnemers van Special Olympics Nationale Spelen Achterhoek 2018. Drie keer werd hij de afgelopen jaren door kanker getroffen. "De eerste keer was 2006. Het zat in mijn dikke darm. Helaas is dat genetisch bepaald. Bij de operatie die ik destijds in Nijmegen onderging, ging zo'n beetje alles mis wat er maar mis kon gaan."
"Maar daarna heb ik tien jaar heerlijk geleefd. Tot ik op een dag onwel werd in de auto en er een tumor op mijn dunne darm werd gevonden. Ik ben toen in Doetinchem door Koen geopereerd. Na een week vol goede zorg, kwam ik vol kracht en energie weer thuis. Een half jaar later bleek het toch weer mis. Er werd wederom een tumor gevonden op de dunne darm, maar nu op de slagader. Niet meer operabel was de boodschap, ook vanuit het Antonie van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis in Amsterdam.
Een hard gelag voor de Doetinchemmer, die desondanks positief bleef. "Ik heb toen een jaar chemo gehad. Een jaar waarin ik heel goed begeleid ben door de verschillende specialisten in het Slingeland Ziekenhuis en altijd moed en vertrouwen heb gehouden. Op mijn verjaardag, 31 december 2015, belde 's avonds een specialist van het AVL met de boodschap dat ze toch durfden te opereren.'

Geen knollen voor citroenen
Een memorabel en zeer emotioneel moment. "Je bent heel blij, maar je weet ook dat het een 'alles of niets' operatie is. Er worden je in het AVL geen knollen voor citroenen verkocht. Ook Koen was altijd heel duidelijk. Dat is ook goed, maar wél zwaar. Het enige dat je dan doet is heel veel vertrouwen hebben dat het goed gaat komen. En het is gelukt. Dat is nu twee jaar geleden. Een pittige periode, het geeft je heel ander brilletje. En tóch, je leven verandert, dat klopt, maar een half jaar later maak je je alweer druk over hele kleine dingen. Toen hij dat hoorde, zei Koen tegen me 'Dan leef je weer'."

Koen Reijnders, sinds 2007 werkzaam in het Slingeland Ziekenhuis: "Het mooie van mijn vak is, dat ik mensen mag beter maken. Als chirurg oncoloog zit ik aan de goede kant van het spectrum. Ik genees gewoon 80 procent. Dit soort verhalen geven zoveel energie, dat daar ook wat energie vanaf kan, als het misgaat. Ik kan heel goed dingen loslaten, als het zo is. Als mensen een uitgezaaide ziekte hebben en er is niks meer aan te doen, dan put ik er juist veel kracht uit om ze daarin te begeleiden.'

Gezond honderd worden
"De reden dat je dit vak gaat doen is dat je bovengemiddelde interesse hebt in wat mensen bezighoudt. Het is een heel sociaal vak. Ik voer het gesprek met mensen, wat voor mij dagelijks werk is, maar voor mensen het belangrijkste gesprek dat ze ooit gevoerd hebben. En dat verschil moet je zo dicht mogelijk bij elkaar brengen. Dan ben je een goede dokter, vind ik. Omdat je de mensen het gevoel moet geven dat je speciaal voor hen alles gaat doen wat mogelijk is, om ze beter te maken. En dat voel ik ook bij elke patiënt hetzelfde. Elke patiënt is voor mij net zo belangrijk alsof ik mijn eigen kind zou moeten opereren."
"Er zijn gradaties in de klik die er is met bepaalde mensen. Wanneer komt het dichterbij; als het mensen van je eigen leeftijd zijn, mensen waar je heel goed bevriend mee zou kunnen zijn, of mensen waarbij je het gevoel hebt, dit wordt een allesbeslissende ingreep. Dat is natuurlijk best vaak bij kanker. De operatie die ik bij Jeroen heb gedaan is voor mij een veel uitdagender ingreep omdat het moeilijker is dan bijvoorbeeld een borstoperatie. Maar het resultaat, voor de patiënt is precies hetzelfde. Het gaat maar om één ding: gezond honderd worden. Aan het eind van een gesprek zeg ik altijd tegen een patiënt; ik ga er alles aan doen om u beter te maken en ik denk ook echt dat dat gaat lukken. En dan zien ze aan mij dat ik dat meen."

KWF's kleine zusje
Reijnders zet zijn expertise inmiddels al een aantal jaren in voor Fight Cancer. "Een klein zusje van KWF kankerbestrijding dat als doel heeft ervoor te zorgen dat ook jonge mensen geïnteresseerd raken in de strijd tegen kanker. Want iedereen krijgt met kanker te maken, ook jonge mensen. Het leuke van Fight Cancer is dat je jonge mensen niet alleen interesseert maar ook motiveert om zelf actie te ondernemen. Ze zorgen er bovendien voor dat er geld binnenkomt."
Tachtig procent van wat bij Fight binnenkomt, gaat direct naar KWF en kan dus direct aan wetenschappelijk onderzoek gespendeerd kan worden. De overige twintig procent gaat naar voorlichting en patiëntenondersteuning. "Alles gaat dus direct naar de zorg voor mensen met kanker, zo ook bij Swim, een onderdeel van Fight Cancer. Dat spreekt me enorm aan. Uiteindelijk hebben we de afgelopen twintig jaar, in Nederland de sterfte aan kanker drastisch zien dalen. We doen het allemaal dus wel ergens voor. Maar er is nog veel te doen."


KADER
Schrijf je in voor Swim to Fight Cancer 0314
Na een zeer succesvolle aftrap van Swim to Fight Cancer in Doetinchem vorig jaar, goed voor 52.000 euro aan donaties, gaat op 9 september de tweede editie van start. Samen met vele enthousiaste en sportieve deelnemers is het plan zoveel mogelijk donaties bij elkaar te zwemmen om kanker te bestrijden. Meedoen aan Swim to Fight Cancer Doetinchem kan als individuele deelnemer of als businessteam. Volwassenen hebben de keuze tussen een traject van 1 of 2 kilometer. Er is ook een KidsSwim van 500 meter. Ook helpen en een steentje bijdragen aan onderzoek en preventie? Vanuit de liefde voor het leven een vuist maken tegen kanker? Schrijf dan nu in voor Swim 2018!


https://doetinchem.swimtofightcancer.nl/doemee

Oncoloog Koen Reijnders met patiënt Jeroen van Ree (r). Foto: Martie Seesing