Onalledaagse portretten

ZUTPHEN - Op zaterdag 14 juli aanstaande start de tentoonstelling Onalledaags in Museum Henriette Polak met bijzondere portretten van kunstenaars Rosemin Hendriks, Suzan Schuttelaar en Anita Vermeeren.

Rosemin Hendriks is bekend vanwege haar zelfportretten die geen zelfportretten zijn. Ze tekent zichzelf al jarenlang alsof ze een landschap ziet. Suzan Schuttelaar onttrekt haar modellen gedeeltelijk aan het oog door hen te versluieren achter draden wol die letterlijk uit het schilderij schieten. Anita Vermeeren hult haar portretten in een waas van licht en donker. Tegenwoordig maakt ze kleine, intrigerende portretten met balpen. Inderdaad: Onalledaags. Hendriks, Schuttelaar en Vermeeren werken in de figuratieve traditie, maar beelden de werkelijkheid niet puur realistisch uit. Het zijn drie eigenzinnige kunstenaars met een academische opleiding, die ieder een geheel eigen handschrift gevonden hebben. Onalledaags geeft de kijker de gelegenheid om hedendaags werk van drie kunstenaars te vergelijken. Er zijn overeenkomsten en er zijn verschillen. Bovenal zijn ze alle drie zichzelf en durven ze af te wijken van de gebaande paden.

Uitstijgen boven het alledaagse
Tentoonstellingsmaker Gerard de Kleijn, oud-directeur van Museum Gouda en de musea van Amersfoort-in-C, stelde Onalledaags samen. Hij voelde de kunstenares aan de tand over leren, afleren en les geven. Zij vertellen welk belang zij hechten aan hun opleiding en wat zij willen doorgeven aan een denkbeeldige jonge maker om boven het alledaagse uit te stijgen. Bij de tentoonstelling hoort een gratis krant die geheel gewijd is aan de tentoonstelling en de kunstenaars in Onalledaags.

In het kader van 'Onalledaags'worden verschillende activiteiten georganiseerd. Houd de website en onze social media in de gaten voor het actuele programma.


www.museazutphen.nl