Asje van Dijk, voorzitter van het GEA, kwam samen met Thijs de la Court, algemeen secretaris, de felicitaties overbrengen met een bloemetje. Foto: PR
Asje van Dijk, voorzitter van het GEA, kwam samen met Thijs de la Court, algemeen secretaris, de felicitaties overbrengen met een bloemetje. Foto: PR Foto:

Zutphen op gedeelde tweede plaats in onderzoek naar energie- en klimaatbeleid

ZUTPHEN - De drie gemeenten Wageningen, Rheden en Zutphen scoorden het hoogst in de objectieve beoordeling van de gemeentelijke coalitieakkoorden, een analyse die door het Gelders Energieakkoord is gemaakt. Per gemeente waren er twintig punten te verdienen. Wageningen behaalde 19 punten en Zutphen en Rheden delen de tweede plek met 18 punten. Om die reden kwamen dinsdagochtend 3 juli tijdens de collegevergadering in Zutphen de voorzitter van het GEA, Asje van Dijk, samen met Thijs de la Court, algemeen secretaris, de felicitaties overbrengen met een bloemetje.

Hoewel veel gemeentes enorm vooruit zijn gegaan in aandacht voor klimaatbeleid, ontbreken bij veel Gelderse gemeenten concrete doelstellingen. Dat blijkt uit het rapport 'Gemeenten van de toekomst? De klimaatbestendigheid van de Gelderse coalitieakkoorden'. Het Gelders Energieakkoord analyseerde alle gepubliceerde akkoorden en vergeleek ze met die uit 2014. Vervolgens verdeelde ze punten over de vastgestelde klimaatambities van de gemeentes. Dit najaar worden ook de uitvoeringsprogramma's en gemeentelijke begrotingen beoordeeld op hun klimaatdoelen.