Frans Manders, Raadslid PvdA Zutphen Warnsveld, reikt de rode taart uit aan Cees Tazelaar. Foto: PR
Frans Manders, Raadslid PvdA Zutphen Warnsveld, reikt de rode taart uit aan Cees Tazelaar. Foto: PR Foto:

WALHALLAb krijgt tijdelijk onderdak in de Waterstraat

ZUTPHEN - WALHALLAb en gemeente Zutphen zijn overeengekomen dat de leer- en werkplaats tot 31 december een deel van het gemeentelijke pand in de Waterstraat 33 gaat huren. Daarnaast wordt er door de gemeente een eenmalige subsidie verstrekt voor verdere professionalisering.

Naar verwachting kan WALHALLAb begin juli zijn intrek nemen in het pand aan Waterstraat 33. Het pand wordt dan tot eind dit jaar verhuurd door de gemeente. Dat zijn beide partijen overeengekomen. WALHALLAb regelt onder meer de aanvraag voor de bestemmingswijziging (kruimelregeling) en dat er samen met de gemeente afstemming plaatsvindt met de buurt.

Het college van burgemeester en wethouders heeft ook besloten een eenmalige subsidie toe te kennen aan WALHALLAb van 40.000 euro voor de rest van 2018. De gemeente wil aan de slag om met organisaties die zich inzetten voor de jeugd, een samenhangend plan te maken zodat het aanbod van de verschillende organisaties goed op elkaar aansluit en de verschillende organisaties meer gaan samenwerken. Het team van deze unieke leer/werkplaats voor jongeren werkt hier graag aan mee.

Om voor de subsidie in aanmerking te komen is het een stichting geworden en wordt er verder gewerkt aan de kwaliteitseisen zoals die in april zijn opgesteld en ondertekend in samenspraak met de gemeente Zutphen. Het WALHALLAb heeft zowel op onderwijskundig-, als op sociaal-maatschappelijk terrein eervolle prijzen gewonnen.


Tentoonstelling verbondsbrieven maand langer in Walburgiskerk

ZUTPHEN – De expositie 'De verbondsbrieven van 1418 en de geboorte van het Gelders parlement' is een maand langer te zien in de Walburgiskerk. De tentoonstellingsperiode is met een maand verlengd tot 29 juli. Dat betekent dat de verbondsbrieven te bewonderen zijn tijdens World Press Photo tentoonstelling. De verbondsbrieven krijgen dit jaar veel aandacht. Op 3 mei precies was het zeshonderd jaar geleden dat de steden en ridders van Gelre deze brieven aanboden aan de hertog en hertogin. Zij vonden namelijk dat Gelre een geheel moest blijven. Daarmee legden zij de basis voor de Staten van Gelre en Zutphen.

In de Walburgiskerk zie je die originele verbondsbrieven uit 1418 en het antwoord dat de steden en ridders kregen van de hertogin. In een compilatie ontdek je meer over de historie ervan en je ziet hoe oude archiefstukken zoals deze verbondsbrieven worden behouden en geconserveerd. Voorafgaand aan de tentoonstelling zijn deze gerestaureerd in het Regionaal Archief Zutphen. Johan Oosterman van de Radboud Universiteit heeft de tentoonstelling, in samenwerking met de provincie Gelderland en de gemeente Zutphen, samengesteld. De gemeente wil het erfgoed van de stad graag voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken.

Openingstijden
De verbondsbrieven zijn tot en met 29 juli te zien in de Walburgiskerk. Dit is tijdens World Press Photo tentoonstelling. De openingstijden van de kerk zijn dan: maandag van 13.00 tot 17.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 18.00 uur. De entree tijdens World Press Photo bedraagt 5 euro. Daarmee hebben bezoekers toegang tot de kerk en 3 tentoonstellingen: World Press Photo 2018, De geschiedenis van de fotocamera en De verbondsbrieven van 1418 en de geboorte van het Gelders Parlement. Let op: de Walburgiskerk is van maandag 2 tot en met 6 juli gesloten.


www.walburgiskerk.nl


Rode Taart voor Cees Tazelaar

ZUTPHEN - Zaterdagochtend 30 juni heeft de PvdA Zutphen Warnsveld haar maandelijkse Rode Taart gegeven aan Cees Tazelaar. Cees is werkzaam voor de Delta in Zutphen en gedetacheerd bij de gemeente Zutphen. Hij werkt de hele week op en rond het station en Noorderhaven en ruimt daarbij alle rotzooi op en leegt prullenbakken. Soms heeft hij op maandagochtend wel 30 vuilniszakken vol, die dan door de gemeente weer opgehaald worden. Niet alleen dus het stationsplein maar ook rond de Noorderhaven zorgt Cees dat het er goed uit blijft zien.


De verhuizing van WALHALLAb naar de Waterstraat. Foto: PR