Alleenrecht van Het Dagelijks Bestaan op Vitensterrein vervalt

ZUTPHEN - Jongerenopvang Het Dagelijks Bestaan heeft niet meer het alleenrecht op het voormalige Vitensterrein. De gemeente Zutphen gaat het terrein bouw- en woonrijp maken voor meerdere partijen. Het Dagelijks Bestaan zegt compleet verrast te zijn door dit besluit.

Door Alize Hillebrink

Het Dagelijks Bestaan (HDB) zorgt voor onder andere zorghuisvesting in de vorm van beschermd wonen voor jongeren. De stichting is momenteel gevestigd op een tijdelijke locatie aan de Voormars. Deze locatie wordt per 1 augustus aanstaande opgeheven om plaats te maken voor woningbouw. Voor HDB komt het besluit van de gemeente als donderslag bij heldere hemel. "Ik weet niet waar dit ineens vandaan komt," zegt Ingrid Rebel. "Drie weken geleden hebben we een compleet businessplan ingediend waarop de verantwoordelijk ambtenaar geen commentaar had."

Ondanks dat Het Dagelijks Bestaan zelf verantwoordelijk is voor herhuisvesting heeft de gemeente tot nu toe de stichting ondersteund bij haar zoektocht en reserveerde het oude Vitensterrein voor nieuwe huisvesting. Hieraan werd de voorwaarde gesteld dat HDB voor 31 oktober 2017 een bedrijfsplan zou aanleveren. Tot twee keer toe verleende de gemeente uitstel omdat de plannen financieel en ruimtelijk onvoldoende bleken.

De inzet vanuit de gemeente is de afgelopen jaren fors geweest, zo valt te lezen in het collegebesluit. "Kosten van ambtelijke inzet voor het uitwerken van een plan voor herhuisvesting en extra rentekosten voor uitstel van oplevering van de Voormars komen neer op een totaal van tachtigduizend euro ten laste van de gemeente Zutphen."

"Of dit besluit nu komt doordat er een nieuw college zit, ik weet het niet," zegt Rebel van HDB. "We tasten in het duister dat dit ons twee voor twaalf wordt medegedeeld."

Volgens de gemeente heeft HDB nog alle ruimte haar plan voor het Vitensterrein uit te werken en kan dit volgens de gemeente verder in haar eigen tempo doen, zonder deadlines. Wel zal de stichting er rekening mee moeten houden dat ze het terrein moet delen met andere partijen. "Zoals de Stadscamping en Stichting de Geboortenis. "Met deze laatste partij is overleg voor vestiging op een andere kavel van het Vitensterrein," aldus het college.