Foto: Marja Sangers-Bijl
Foto: Marja Sangers-Bijl Foto:

IJsselfestival met strijd om titel 'Sterkste man/vrouw'

ZUTPHEN - Zowel mannen als vrouwen mochten zondagmiddag 24 juni tijdens het IJsselfestival een gooi doen naar de titel sterkste man/vrouw van Zutphen. Onder leiding van Wout Zijlstra, sterkste man van Nederland 2001, gingen de deelnemers de strijd met elkaar aan op de Zaadmarkt.

De mannen moesten een busje op de markt richting de fontein trekken en de vrouwen weer terug. Dat laatste was makkelijker, omdat je dan omlaag gaat. Het publiek stond soms versteld over de snelheid waarmee een kandidaat het busje vooruit wist te trekken.

Verder waren er oude ambachten, kunst en muziek van een mannenkoor en diverse boerendansers. Tussen het publiek door reden mannen op ouderwetse fietsen, waren er eet- en drinktentjes en kon men zelfs genieten van een heuse massage. Uiteraard werden de kinderen niet vergeten. Er was een draaimolen, een knuffelhoek met dieren, ze konden zich laten schminken en armbandjes laten maken. De zon liet het jammer genoeg afweten en de wind maakte het soms wat fris, maar dat kon de pret niet drukken. De terrasjes zaten vol en ook in de middag bleef het doorstromen met publiek.


Landelijke geschiedenisquiz scholieren komt naar Zutphen

ZUTPHEN – De Landelijke Geschiedenis Quiz voor scholieren is volgend jaar in Zutphen. Scholen uit het hele land doen hier aan mee. Op 16 maart 2019 is de finale in de Burgerzaal.

De organisatie is sinds drie jaar in handen van Renate van der Linde en Suzanne van Gompel, twee docenten geschiedenis van het Jacob-Roelandslyceum te Boxtel. De historische locatie die ze voor volgend jaar hebben gekozen is de historische binnenstad van Zutphen. Stadsarchivaris Etienne van den Hombergh die zich ingespannen heeft de quiz naar Zutphen te halen: "Het is lastig om leerlingen naar het archief te halen. Met deze quiz kunnen we maar liefst honderd gemotiveerde leerlingen uit heel Nederland ons mooie Zutphense erfgoed laten zien."

Elke deelnemende school houdt zelf een voorronde. De beste twee leerlingen hiervan mogen meedoen aan de landelijke finale. Deze deelnemende scholen kunnen ook zelf quizvragen voorstellen voor de voorrondes en de finale. Op 16 maart 2019 komen al die duo's met hun begeleiders naar Zutphen om tegen elkaar te strijden. Ze beginnen met een programma in de stad waar ze meer leren over de geschiedenis van Zutphen. De informatie die ze daarmee opdoen kunnen ze ook weer nodig hebben bij de finalevragen.


facebook.com/landelijkegeschiedenisquiz

instagram.com/landelijkegeschiedenisquiz


Duurzame startups presenteren zichzelf in de Broodfabriek

ZUTPHEN - Acht startups op het gebied van duurzaamheid sluiten op donderdag 5 juli het Startup Programma van het Cleantech Center af. In vijf maanden tijd zijn ze met coaching en kennissessies van het Cleantech Center klaargestoomd voor snelle groei en een succesvolle marktintroductie. Tijdens de Startup Demoday presenteren de startups hun bedrijf. Harry Matser, wethouder Energie en klimaat van de gemeente Zutphen, opent de bijeenkomst.

Gastspreker is Jos Blom, adviseur innovatie en strategie bij Alliander. Hij vertelt hoe een bedrijf als Alliander innoveert met startup initiatieven en gaat in op een duurzaam pilotproject: de introductie van de Jouliette, een digitale munt op basis van lokale energie. Dit is een uniek experiment in Nederland, waarin elektriciteitslevering en -consumptie met een eigen bitcoin wordt verrekend. Dit loopt geheel geautomatiseerd met behulp van blockchain-technologie.

Benieuwd naar de ideeën van de eerste lichting Cleantech startups? Je bent van harte welkom op de Demoday waar de startups hun bedrijf pitchen. De Startup Demoday vindt plaats op donderdag 5 juli van 16.00 tot 18.00 uur in de Broodfabriek van Pakhuis Noorderhaven in Zutphen. Aanmelden via de website.


cleantechcenter.nl/evenementen


Openingstijden legotheek zomervakantie

EEFDE - In verband met de zomer / vakantieperiode zijn de openingstijden van de legotheek aangepast. Tussen zondag 1 juli tot en met zondag 26 augustus gelden de volgende openingstijden: woensdag van 17.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 17.00 tot 18.00 uur en zondag van 11.00 tot 12.00 uur. De legotheek is gevestigd op: Kazerneplein 6 in Eefde. Informatie via de website www.legotheek.nl. Bij vragen kan men mailen via info@legotheek.nl of bellen tijdens de openingstijden via 06-57639399.