Gerrie Behet kijkt ernaar uit om na de zomer te starten op de Kaardebol. Foto: Meike Wesselink
Gerrie Behet kijkt ernaar uit om na de zomer te starten op de Kaardebol. Foto: Meike Wesselink Foto:

Zutphen – Vanaf de start in 2010 ging het met Dikkertje Dap Kinderopvang alleen maar voorwaarts. Een vijfde locatie opent na de zomer haar deuren op de Kaardebol: Groene BSO de Kaardebol.

Dikkertje Dap heeft een onderscheidend vermogen waarbij ruimte en spelen voorop staat, waar voorschoolse opvang, peuter- en kinderopvang en naschoolse gymnastiek wordt geboden en waar ook plek is voor natuureducatie. De tuin op de hoofdlocatie aan de Paulus Potterstraat is opnieuw ingericht en heeft een landschappelijk karakter gekregen. Een speelhuisje en waterwerk worden binnenkort geplaatst. Het moestuintje bij de Wegwijzer wordt geregeld gebruikt en er zijn uitstapjes naar ander andere de kinderboerderij.

Door Meike Wesselink

Directeur Gerrie Behet: "We krijgen steeds meer vraag naar een meer bewuste vorm van opvang waar kinderen lekker buiten kunnen zijn en spelen en leren. Daarom starten we na de zomer met een groene BSO, hier op de Kaardebol. We hebben de beschikking tot het hele buitenterrein en de opvang is erop gericht om lekker buiten van alles te ondernemen, ook in de winter. We zijn nu bezig om de benedenruimte van het hoofdgebouw in te richten met mooie natuurlijke materialen. We hebben stoere meubels van steigerhout met lekkere kussens en een hangtafel voor kinderen die liever niet stilzitten. Vlakbij de entree wordt een natuurlijke speelplek ingericht en er komt een waterspeelplaats. De vijver achterop het Kaardebolterrein gaan we gebruiken om vlotten te bouwen en te varen. Dat is ook de reden dat we alleen kinderen met zwemdiploma A kunnen aannemen op de structurele opvang. Vanaf de andere locaties kunnen we uitstapjes naar de Kaardebol bieden, ook voor de jongere kinderen."

Gerrie kijkt ernaar uit om te starten op de Kaardebol. Ze heeft al kennisgemaakt met de verschillende ondernemers daar en ziet allerlei mogelijkheden. "We kunnen kookworkshops geven en samen activiteiten ondernemen met ouderen. Er wordt voor ons een eigen tuintje ingericht die we zelf mogen onderhouden. We kunnen door de kassen struinen, de vlindertuin bezoeken en Erve Eme. Het is hier gewoon een paradijsje."

'Het is hier gewoon een paradijsje'

Gerrie is al bijna dertig jaar actief in de kinderopvang. Ze zag de opvang in de loop van de jaren veranderen in een dichtgetimmerd instituut, waar regels niet alleen de werkbaarheid complexer maakten, maar ook de mogelijkheid voor kinderen om zich te ontwikkelen. "Kinderen vinden het fantastisch om lekker in de grond te wroeten, daar is niets vies aan. Ze ontdekken miertjes en wormpjes tussen het zand en wat is er nu leuker en leerzamer dan dat? Kinderen leren dingen pas echt als ze het zelf kunnen ervaren; een toren die omvalt omdat het niet stevig genoeg is of als ze zelf een keer op hun snufferd gaan. Dat hoort er allemaal bij."

Hoewel iedereen het haar afraadde, startte Gerrie in 2010 met Dikkertje Dap. "Het was geen gemakkelijke tijd, zo midden in de crisis, maar ik zag mogelijkheden en startte met twee werknemers, Yemen en Melanie. Inmiddels hebben we 47 medewerkers op vier verschillende locaties. We zijn door de week geopend tussen 6.30 tot 18.30 uur. Ook op zaterdag. We hebben voorschoolse opvang vanaf 6.30 uur tot 8.30 uur en voor- en vroegschoolse opvang bij de peuters. Ook bieden we na school B-SpOrtief, waarbij kinderen voor 2 euro kunnen bewegen onder begeleiding van een docent lichamelijke opvoeding en we zijn vorig jaar met peutergym en Jong Leren Eten begonnen, onder leiding van Gea Oosterveld. Ons beleid was er altijd al op gericht om lekker te bewegen, naar buiten te gaan, je grenzen op te zoeken en te ontdekken, maar met de Kaardebol kunnen we dat aspect pas echt goed vormgeven."

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via onderstaande link.


kinderopvangdikkertjedap.nl