Geelvinck Muziek Museum Zutphen viert eerste verjaardag

ZUTPHEN - Vrijdag 29 juni viert het Geelvinck Muziek Museum Zutphen haar eerste verjaardag. Het museum werd op 29 juni 2017 feestelijk geopend door Zutphense burgemeester Annemiek Vermeulen en de wethouders Oege Bosch en René Sueters. Sindsdien heeft Geelvinck ruim vijfduizend bezoekers mogen verwelkomen.

In de loop van het jaar heeft de directeur, Roland Spek, delen van de tentoonstelling vernieuwd. Zo is de Pianola Zaal gereed gekomen met allerlei buitenissige instrumenten. De collectie is ook gegroeid met onder andere de gedecoreerde tafelpiano die Prinses Sophie, de muzikale dochter van Koning Willem II, in haar jeugd bespeelde. Ook is er nu het kleinste muziekmuseum ter wereld te zien, een miniatuurmuseum uit de voormalige DDR. Verder kreeg het museum van de Archeologische Dienst enkele stenen van het fundament van het Franse Logement, waar naar verluidt in 1772 Beethoven ter wereld kwam.

Recent is er de Francke-piano bijgekomen met een futuristisch toetsenbord, een vinding van Paul von Janko uit 1882. Toen toegejuicht, maar nooit een succes geworden. Het mechaniek van dit eigenzinnige instrument is de afgelopen maanden gerestaureerd door Bas Otto Piano's in Zutphen. Hij en de Amsterdamse specialist-restaurator van fortepiano's, Gijs Wilderom, zijn regelmatig aan het werk te zien in het restauratieatelier op de tweede verdieping van het museum.

Nog meer bijzonder is wellicht het laat achttiende eeuwse glasharmonica, een vinding van Benjamin Franklin (1706-1790), de beroemde Amerikaanse staatsman. Mozart, Beethoven, Ennio Morricone en Tom Waits schreven voor dit instrument. Tijdens het Geelvinck Fortepiano Festival in augustus komt één van de experts op dit terrein speciaal uit de Verenigde Staten naar Zutphen voor een duo-recital op glasharmonica en fortepiano. Het originele instrument is te zien in de Pianola Zaal.

In totaal heeft het museum veertig concerten met onder meer coryfeeën als Richard Egarr, Michael Tsalka, Pieter-Jan Belder, Ursula Dütschler en Marcel Worms kunnen programmeren. Ook biedt ze een podium voor aanstormende sterpianisten, zoals de Russische Olga Pashchenko, de Poolse Natalia Lentas en de Amerikaanse Artem Belogurov. Zij komen speciaal naar Zutphen om te spelen op de achttiende en negentiende eeuwse historische piano's.

Rudi van Straten (Rijksdienst Cultureel Erfgoed) gaf bij de opening al aan hoe belangrijk het is dat het Geelvinck Muziek Museum met een collectie bespeelbare instrumenten naar Zutphen is gekomen. Doel is dan ook hét centrum voor de 'authentieke' klassieke pianomuziek te worden. Prof. Dr. Giovanni di Stefano (Rijksmuseum) voegde daar nog aan toe dat als er niet meer op een muziekinstrument gespeeld wordt het zijn functie verliest. Het Geelvinck Muziek Museum hoopt op deze wijze te continueren en benadrukt dat de steun van de vrijwilligers daarbij onmisbaar is.