Bist du dabei?

In zijn column van twee weken geleden in Contact vraagt Paul Bomveld zich af waarom De Stichting BewonersBelangen Oude Bornhof (afgekort Stichting BBOB ) een burgerpeiling organiseert om, naar zijn zeggen, VVD-gemeenteraadslid Gijs Peteroff uit zijn functie te zetten.

Nadat, een scherpe journalist van De Stentor, de verzinsels van raadslid Peteroff had blootgelegd, bleef het opvallend stil in de Zutphense politiek én in de Zutphense huis-aan-huisbladen werd met geen woord gerept over de kwestie Peteroff. De Stentor concludeerde al vrij snel dat bijna alle Zutphense politici terughoudend waren over hun collega-raadslid Gijs Peteroff. Paul Bomveld neemt het, zonder de details te kennen, op voor het kersverse VVD-raadslid Peteroff. In zijn column stipt hij zijdelings aan dat Peteroff een paar domme fouten heeft gemaakt maar, dat hij daarvoor diep door het stof is gegaan (?). Bij zijn opmerking dat een paar weken later de meeste kritiek geluwd is kan een groot vraagteken worden gezet.

Vermoedelijk beleeft Paul Bomveld veel plezier aan het schrijven van zijn columns. Provocerende, humoristische en scherpzinnige teksten met een actualiteitswaarde die door een onafhankelijk columnist op speelse en uitdagende wijze op papier worden gezet, dragen immers bij tot een levendig debat. Voorwaarde is dan wel dat de columnist zich verdiept in het onderwerp en zich onafhankelijk opstelt.

De heer Bomveld verwondert zich over de 'bijzondere enquête' die de Stichting BBOB op het internet heeft gezet. Hij wil er meer over weten en gaat op zoek naar de drie bestuursleden van onze stichting. Het verbaast hem, dat van de drie bestuursleden die staan vermeld op de website van de stichting, er slechts eentje gevonden kan worden in het telefoonboek. Bomveld maakte het zichzelf wel erg lastig. De contactgegevens, zoals een telefoonnummer of e-mailadres, staan gewoon vermeld op de website van de stichting. Tijdens het telefonisch contact met twee van de drie bestuursleden ontstaat een Babylonische spraakverwarring. Columnist Bomveld stelt zich niet goed verstaanbaar voor, is gehaast, spreekt snel en onduidelijk en wil iets weten over een enquête.

Tijd om het derde bestuurslid, de voorzitter, eens aan de tand te gaan voelen. Tijdens de ondervraging van het derde bestuurslid herhaalde zich de wijze van interviewen. Paul Bomveld vroeg zich af, waarom de burgerpeiling door de voorzitter niet op persoonlijke titel op het internet geplaatst was en liet zich ontvallen dat Peteroff die mening ook was toegedaan. Ook over het waarom van de burgerpeiling wilde hij weten. De heer Bomveld werd verwezen naar het Twitter account @oudebornhof. Hij meldde dat hij geen Twitter account had, echt kennis willen nemen van de context daar had hij, zoals ook blijkt uit zijn column, niet zoveel trek in.

Stichting BBOB heeft de burgerpeiling op het internet gezet om, nu de Zutphense politici geen oordeel over het gedrag van Peteroff wilden uitspreken, de stemgerechtigde kiezers van Zutphen in de gelegenheid te stellen dat wel te doen. De stichting keek niet de andere kant op. De stichting was benieuwd hoe de kiezer, die slechts eens in de vier jaar z'n stem mag uitbrengen, zou denken over de kwestie van de door Peteroff verzonnen bedrijven. Het burgerinitiatief van de Stichting BBOB lijkt ons legitiem.

Paul Bomveld schrijft tot slot in zijn column deze zwartmakerij in enquêtevorm niet gepast te vinden. Betekent zwartmakerij niet: iemand een slechte naam bezorgen of kwaadsprekerij? Als de Stichting BBOB zich daar schuldig aan zou maken, dan zou Paul Bomveld een punt hebben.
Door de stichting wordt Gijs Peteroff alleen aangesproken op zijn daden als volksvertegenwoordiger en zij vindt dat hij daarvan de (politieke) consequenties onder ogen zou moeten zien.

En wat het door Paul Bomveld voorgestelde kopje koffie betreft op het terras van het, naar zijn zeggen, vredelievende Genietcafé, zeggen wij: nee, wir sind nicht dabei.

Hendrik de Bruin,
Stichting BewonersBelangen
Oude Bornhof