Myra Giesen en Jólan van der Wiel. Foto: Mirjam van Biemen
Myra Giesen en Jólan van der Wiel. Foto: Mirjam van Biemen

Neergestreken: Myra en Jólan

Zoals de ganzen iedere dag in grote getale neerstrijken in het buitengebied van Zutphen, zo strijken er jaarlijks steeds weer nieuwe mensen neer in de stad. En dat aantal is stijgende. Vooral bewoners uit de Randstad weten hun weg naar Zutphen te vinden. Kwamen er in 2016 nog 218 nieuwe inwoners bij, in 2017 liep dit aantal op tot 304 mensen. Vandaag staan Myra Giesen en haar partner Jólan van der Wiel centraal. Precies een jaar geleden zijn ze van Amsterdam naar Zutphen verhuisd met hun twee kinderen Nola en Nino. Een derde is op komst.

Door Mirjam van Biemen

Myra: "Wij hebben ruim vijftien jaar in Amsterdam gewoond en hadden nooit gedacht naar Zutphen terug te keren. We zijn hier allebei opgegroeid. Wat dat betreft voelt het wel een beetje als een stap achteruit." Jólan vult aan: "Als geld geen rol had gespeeld, waren we misschien in Amsterdam gebleven, maar we zijn starters en konden niks kopen daar. Wat dat betreft zijn de prijzen hier uniek. Bijkomend voordeel is dat we onze familie weer in de buurt hebben."

Myra: "In Amsterdam huurden we een woning in Oost. Het huis was te klein en lag op de derde etage, wat een hoop gedoe was met kinderen. Nu hebben we een ruim huis met een tuin." Jólan vervolgt: "We zochten niet alleen naar meer ruimte en groen, maar we verlangden ook naar een plek waar we gewoon gezin konden zijn." Myra legt uit: "In Amsterdam ligt de nadruk op je sociale leven en je carrière. Ik had soms het gevoel dat ik me moest verontschuldigen voor het feit dat ik kinderen had.". Zo vindt ook Jólan: "Ik werk als ontwerper en weet niet beter dat iedereen voor de top gaat in Amsterdam. Dat ondernemende is gaaf, maar dat maakt het ook heel vermoeiend. Ik vind het steeds fijner dat het hier niet allemaal doorgaat."

En toen ging het allemaal snel, zo vertelt Myra: "We speelden dus al langer met de gedachte om te verhuizen, maar opeens ging het heel snel. Ik was op bezoek bij mijn moeder, toen ik ineens een leuk en betaalbaar huis in Zutphen zag. Rond diezelfde periode kwam er een vacature voor een docent Nederlands op de Vrije Middelbare School voorbij, waar ik op reageerde. Tot mijn verbazing kreeg ik de baan en was het moment om te verhuizen eerder aangebroken dan gedacht." Jólan: "We stonden er wel echt gelijk in. De gedachte was: als we kinderen krijgen, hoe willen we dan dat ze opgroeien? We hebben zelf ook vrijeschool onderwijs gevolgd, dus dit was leidend bij onze keuze."

Zij vult aan: "Ik heb zelf vroeger alleen maar buiten gespeeld en paard gereden, dat wilde ik mijn kinderen ook meegeven. Ze kenden de giraf uit Artis eerder, dan een schaap of koe. Nu kunnen ze mussen onderscheiden van raven en kraaien."

Maar er is ook gemis. Jólan: ""Wat ik mis, is soms even snel met een netwerkpartner in een cafeetje afspreken. Mijn netwerk zit vooral in Amsterdam en in die zin is het een stuk geïsoleerder hier." Myra: "Het viel me laatst op dat mijn fietstempo een stuk lager is geworden. In Amsterdam racete ik altijd van hot naar her door alle drukte, nu fiets ik op mijn gemak langs de IJssel en kom ik veel uitgeruster aan op mijn werk." Maar een nieuwe omgeving is ook wennen, zo laat hij weten. "Ik sta nog niet helemaal open voor nieuwe mensen, merk ik. Ik werk op een bedrijventerrein met mensen uit de streek en die zijn veel stugger dan Amsterdammers. Maar als je ze eenmaal kent, zijn ze super trouw. "

Zijn partner mist weer andere dingen: "ik mis de diversiteit aan mensen en het culturele leven. Alles was voor handen in Amsterdam, ook qua eten. Hier heb je maar één goeie toko.", zo laat ze weten. Toch beseffen ze dat het hen juist ook veel heeft gebracht. Jolan: "Koningsdag in Warnsveld was wel erg relaxed met de kinderen in vergelijking met Amsterdam." en Myra vult aan: "In het begin vond ik het ook wel benauwend hier, met al die gezinnen en toen begon ik Amsterdam weer te idealiseren. Jij hebt ook wel momenten gehad dat je thuiskwam en zei: 'we gaan hier nu weer weg!'." Jólan: "Ja, maar het heeft voor meer rust binnen onze relatie en het gezin gezorgd en dat is me heel veel waard."


Thema-avond over zelfbeschadiging

ZUTPHEN - Ixta Noa organiseert dinsdag 26 juni van 19.00 uur tot 21.00 uur een thema-avond over 'Zelfbeschadiging'. Nicole van de Stichting Zebra en zelf ervaringsdeskundige, geeft deze avond een presentatie over dit onderwerp. Daarnaast deelt ervaringsdeskundige Marjon haar persoonlijke verhaal. Inloop vanaf 18.30 uur met koffie en thee. Het adres is Praktijkhuis Ixta Noa, Stationsstraat 1 in Zutphen.

Zelfbeschadiging is het bewust en onbewust toebrengen van letsel aan het eigen lichaam, zonder de intentie te hebben het leven te willen beëindigen. Het is een uiting van psychische pijn, boosheid of verdriet.

Ixta Noa heeft het afgelopen jaar thema-avonden over psychologische problematiek georganiseerd. Doel van de avonden is om op een informele manier meer te weten te komen over psychische aandoeningen en het leven wat daarbij hoort. Voor mensen die daar direct of indirect mee te maken hebben, maar ook voor iedereen die wat meer daarover wil weten.

De toegang is gratis en aanmelding vooraf is niet nodig.