'Ik ben nog steeds verliefd'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Papo woonde nog maar vier maanden in Zutphen toen hij stadsdichter werd. "Ik kan geen mooiere manier bedenken dan zo een stad te leren kennen. Toen ik hier kwam kende ik niemand. Al dichtend heb ik Zutphen leren kennen. Zutphen heeft mij alles gebracht wat ik had gedacht. Ik ben me hier enorm thuis gaan voelen."

Het kleine stadse spreekt hem aan. "Als je door het centrum loopt waan je je in een grote stad terwijl het eigenlijk heel klein is. Heel paradoxaal. En dat het zo geconserveerd is, nog zo authentiek, dat vind ik mooi."

Verliefd
Op de roze wolk zit hij nog steeds. Zoals Cyrano voor zijn muze, schijft Papo voor Zutphen. "Iemand zei eens: 'jouw gedichten zijn allemaal positief!' Nou dat is ook zo. Ik ben nog steeds verliefd op Zutphen." Zoals in het gedicht Dichter van Zutphen: 'Mijn Hanzestad / mijn ganzenstad,' En in De nieuwe stad: 'Dit is waar ik wil zijn / dit is waar ik wil blijven'. Papo's verstrooide grijze haardos deint op en neer. "De taak van een stadsdichter is je stad beschouwen. Dat kan positief of negatief. Ik ben geloof ik één keer kritisch geweest in een gedicht. Dat was toen ze stukjes grond gingen verkopen bij de Berkelruïne."

Over een half jaar is het tijd om het stokje door te geven aan een opvolger. "Als afsluiting zou ik voor alle mensen die hebben mee gedicht een podium willen organiseren, dat we één keer samenkomen. Met een gedichtenfestival ofzo."

Verkiezing nieuwe stadsdichter
Iedereen met dichttalent uit Zutphen of omstreken, kan zich vóór uiterlijk 30 juni opgeven. Kijk voor deelnamevoorwaarden op de website.


www.dichterbijzutphen.nl


Militairen oefenen op en rondom het sluiscomplex in Eefde

EEFDE - Op vrijdagavond 15 juni en zaterdag 16 juni zal het Korps Nationale Reserve oefenen in het uitvoeren van hun hoofdtaak Bewaken en Beveiligen rondom het sluiscomplex en de Detmerskazerne in Eefde, waaronder patrouilles lopen en roadblocks plaatsen. Diverse scenario's worden beoefend. Ook zal er een werklocatie worden ingericht op de voormalige Detmers kazerne. Omdat er geen legeringsgebouwen op het terrein van de kazerne staan, worden tijdelijke onderkomens ingericht in de vorm van boogtenten.

De eenheid, de Echo compagnie 20 Natresbataljon zal deze oefening gaan draaien met militairen die onderdeel zijn van de 11e Luchtmobiele Brigade De oefening zal plaatsvinden in de civiele omgeving. Defensie oefent de laatste jaren steeds vaker buiten kazernes en oefenterreinen, want door de taken uit te voeren tussen, voor en samen met de bevolking benadert men beter de werkelijkheid.

De oefening eindigt op zaterdagmiddag, waarna de reservisten zich weer verplaatsen naar hun eigen complex in de legerplaats Stroe.


Expositie werkstukken examenleerlingen in Musea Zutphen

ZUTPHEN - Van zaterdag 23 juni tot en met woensdag 27 juni zijn in de Musea Zutphen 60 werkstukken van examenleerlingen van de vier middelbare scholen uit Zutphen en Warnsveld te zien. Deze unieke expositie is vrij toegankelijk.

De talentvolle leerlingen van Baudartius College, Vrijeschool Zutphen, Het Stedelijk en Isendoorn College verwerkten zelfstandig een thema met schetsen, proefstudies tot een eindwerkstuk. De materiaalkeuze voor het examenstuk was vrij. Het resultaat is een zeer gevarieerde en verrassende tentoonstelling.

De tentoonstelling is van zaterdag 23 juni tot en met woensdag 27 juni (m.u.v. maandag 25 juni) tijdens openingstijden te zien in het Hof van Heeckeren, 's Gravenhof 4. Bezoek aan de expositie is gratis. Wilt u ook de Musea Zutphen bezoeken? Dan koopt u hiervoor een toegangsbewijs.


Social Enterprise Café

ZUTPHEN - Op maandag 9 juli van 19.00 tot 22.00 uur vindt een tweede editie van het Social Enterprise Café plaats in het Koelhuis, Coenenpartkstraat 1. Met op het programma onder andere een presentatie van Mark Hillen, een van de auteurs van hét boek over sociaal ondernemen: Zaken die je Raken.

Volgens het voorlopige programma zal Annelies de Jonge van Economie en Arbeidsmarkt vanuit de gemeente Zutphen het Café openen en zal meer vertellen over de ambities van het nieuwe college. Directeur van Social Enterprise NL Mark Hillen vertelt over inspirerende voorbeelden van sociale ondernemingen aan de hand van het nieuwe boek 'Zaken die Raken' dat hij samen schreef met Willemijn Verloop en Kaat Peeters. Karel Vanderpoorten is aanwezig namens de Europese Commissie en zal vertellen over de visie van de EU op de ontwikkeling van de sociale economie en welke kansen dit voor de regio Zutphen biedt. Clara van Haaften van Social Enterprise NL zorgt voor verdieping deze avond met een inhoudelijke workshop over impact meten.

Verder volop netwerkmogelijkheden om nieuwe waardevolle contacten op te doen. De entree is gratis. Aanmelden via website.


bit.ly/SECafe