Wethouder Mathijs ten Broeke (derde van links) met prof. Johan Oosterman (rechts) in gesprek met een nazaat van de ondertekenaars van de verbondsbrieven, dhr. Nispen tot Sevenaer, en dhr. Bosch, archivaris van Harderwijk. Foto: PR
Wethouder Mathijs ten Broeke (derde van links) met prof. Johan Oosterman (rechts) in gesprek met een nazaat van de ondertekenaars van de verbondsbrieven, dhr. Nispen tot Sevenaer, en dhr. Bosch, archivaris van Harderwijk. Foto: PR Foto:

BIA-Group gaat Zutphen verlaten

ZUTPHEN - BIA-Group vertrekt uit Zutphen en brengt zijn Nederlandse hoofdvestiging onder in Apeldoorn-Noord.

BIA-Group is een leverancier van machines voor de bouwindustrie en openbare werken. Het familiebedrijf heeft in Zutphen geen ruimte om uit te breiden. Na 50 jaar zal het bedrijf verdwijnen uit Zutphen, de verwachting is dat dit in 2020 gaat plaatsvinden.


Zeshonderd jaar oude verbondsbrieven te zien in Walburgiskerk

ZUTPHEN - Wethouder Mathijs ten Broeke opende vorige week de tentoonstelling 'De verbondsbrieven van 1418 en de geboorte van het Gelders parlement' in de Walburgiskerk. Deze is tot en met 28 juni te zien. Op 3 mei was het precies zeshonderd jaar geleden dat de steden en ridders van Gelre deze brieven aanboden aan de hertog en hertogin. Daarmee legden zij de basis voor de Staten van Gelre en Zutphen.

De steden en ridders besloten over hun eigen grenzen heen te stappen en één blok te vormen tegen de hertog en de Rooms-Duitse keizer om een strijd over de opvolging van de hertog te voorkomen. Toen hertog Reinald III in 1371 kinderloos overleed had dat namelijk tot een langdurige burgeroorlog geleid. Zijn broer was al eerder dat jaar overleden en twee halfzussen, Mechteld en Maria, ruzieden over de opvolging. Maria won de strijd en haar zoon Willem werd hertog van Gelre. Omdat Willem op 37-jarige leeftijd ook kinderloos overleed, volgde zijn broer Reinald IV hem op. Hij trouwde met Marie d'Harcourt, die vanaf het huwelijk Maria heette, hertogin van Gulik en Gelre en gravin van Zutphen. Samen hoopten ze voor een erfgenaam te kunnen zorgen om de opvolging veilig te stellen, maar na tien jaar was het stel echter nog steeds kinderloos. Toen in 1417 de meest gewenste opvolger, neef Willem van Arkel, overleed vreesden de steden en ridders een nieuwe strijd om de opvolging wanneer Reinald IV zou overlijden.

Na maandenlang overleg uitten ze hun zorgen en eisen in de Verbondsbrief van 3 mei 1418. Elk Gelders kwartier had een eigen exemplaar waarin zij onder meer invloed eisten in de keuze van de opvolger. Zij vonden dat Gelre een geheel moest blijven. Dit is het begin van het Gelders parlement.

Tentoonstelling
In de tentoonstelling die nu in de Walburgiskerk te zien is, zie je die originele verbondsbrieven uit 1418 en het antwoord dat zij kregen van Maria en zes raadslieden. In een compilatie van Omroep Gelderland ontdek je meer over de historie ervan. Enkele van deze verbondsbrieven worden bewaard in het Regionaal Archief Zutphen. Daar zijn ze ook zorgvuldig gerestaureerd. Aan de hand van de verschillende stappen in dit proces zie je in tentoonstelling hoe oude archiefstukken zoals deze verbondsbrieven worden behouden en geconserveerd.

Johan Oosterman van de Radboud Universiteit heeft de tentoonstelling, in samenwerking met de provincie Gelderland en de gemeente Zutphen, samengesteld.

Openingstijden
De verbondsbrieven zijn tot en met 28 juni te zien in de Walburgiskerk. De openingstijden zijn dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Een bezoek aan de kerk kost 5,50 euro. Dit is inclusief een bezoek aan de tentoonstelling en aan de Librije, de audiotour in de kerk en een beklimming van de toren.


www.walburgiskerk.nl


Een nieuwe manier van kijken naar veteranen

EEFDE - Eefde - De veteranenzorg in Nederland heeft zich de afgelopen decennia sterk ontwikkeld. De zorg is verbeterd en er worden steeds meer veteranen bereikt. Voor sommigen was de komst van het Veteranenloket in 2012 het sluitstuk van een goed werkend zorgsysteem voor veteranen. Maar dit wil niet zeggen dat alles nu goed op orde is. Binnen de zorg voor veteranen wordt vaak gesproken over PTSS. Terwijl in sommige situaties er juist veel eerder sprake is van ;'Moral Injury'. Een onderwerp dat vraagt om een nieuwe manier van kijken naar veteranen en hun ervaringen. Hierover zal Erwin Kamp vrijdag 22 juni om 20.00 uur een presentatie over geven in de Detmerskazerne in Eefde, Kazerneplein 6.

Het concept rond het denken over Moral Injury komt uit de Verenigde Staten. Een van de grondleggers is Prof. Dr. Jonathan Shay die in de jaren tachtig van de vorige eeuw als psychiater veel Vietnam veteranen behandelde, maar merkte dat zijn eigen diagnoses soms niet klopten en zijn therapieën niet werkten. Er was bijvoorbeeld weinig tot geen aandacht voor schuld en schaamte. Ook de rol van politiek, de samenleving en de media kwamen vaak niet ter sprake bij de manier waarop veteranen hun uitzendervaringen probeerden te integreren in hun leven.

In de presentatie wordt ingegaan op de volgende vragen: wat is Moral Injury?, hoe ontstaat Moral Injury?, Wat is het verschil met PTSS?, Op welke wijze kunnen we er het beste mee omgaan? En welke rol spelen rituelen bij de begeleiding rond Moral Injury?

De presentatie wordt verzorgd door Erwin Kamp. Erwin is zelf veteraan en hoofd van de Humanistische Geestelijke Verzorging bij Defensie. Hij werkt inmiddels twintig jaar als geestelijk verzorger en werd ondermeer met het Korps Mariniers uitgezonden naar Ethiopië/Eritrea en Irak. In zijn vorige functie was hij Coördinator Geestelijke Verzorging op het Veteraneninstituut. Tijdens de presentatie is er voldoende ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.