Lessen voor ondernemers

Alex Klein is in de stad. Donderdagavond 7 uur bij de Rabobank aan de Dreef. Doctor Alex Klein om precies te zijn, bekend van radio en tv en zijn columns in landelijke (dag)bladen. Vanavond gaan tientallen ondernemers op cursus voor een betere bedrijfsvoering en een hogere winst. En deze week geef ik u een inkijkje in hoe de ondernemers in de regio, met ondersteuning van de bank, betere brandweermannen kunnen worden. Brandweermannen? Jazeker, want de gemiddelde ondernemer is bijna de helft van zijn tijd bezig met brandjes blussen. Medewerkers die tegenwerkers blijken te zijn, goederen die niet besteld blijken te zijn en klanten die mopperen. Tja, het leven van een gematigd ondernemer is zwaar. En daarom is een regelmatige opfrisbeurt van groot belang. Dus vanavond geen cursus brandbestrijding, maar brandpreventie. Interessant.

Alex heeft de sjas er goed in. Op de flip-over tekent hij een horizontale lijn. En daar dwars doorheen van boven naar beneden een verticale. En zo ontstaan vier blokken waarin wij ondernemers onze medewerkers kunnen plaatsen. Links bovenin staan de 'bloeiers'. Dit zijn de medewerkers waarop je kunt rekenen. Ze doen hun werk uitstekend, klagen niet en pakken alles lekker professioneel aan. Kortom, geen ondernemers-zorgen. Ga vooral zo door. Rechts daarnaast staan de 'groeiers'. Deze medewerkers zijn zeer enthousiast, doen hun uiterste best. Alleen zijn ze nog niet heel ervaren, maar dat komt goed. De weg naar een succesvolle toekomst richting de 'bloeiers' ligt open.

En dan belanden we onder de lijn, bij de afdeling probleemgevallen. Links onderin staan de 'knoeiers'. Vaak mensen die in het verleden uitstekend hebben gefunctioneerd, maar om een of andere reden niet meer gemotiveerd zijn. Ze doen hun werk, maar niet veel meer. Ze nemen geen initiatieven, ze zien wel. Voor ondernemers ligt hier de grote uitdaging. Hoe krijg je 'knoeiers' weer boven de lijn zodat ze weer bloeiers worden. En voor de ondernemers in de zaal heeft Alex deze avond gelukkig de nodige tips waarmee ze direct aan de slag kunnen. En dat alles om te voorkomen dat deze medewerkers naar het zwarte gat rechtsonder verschuiven. Want hier zitten de 'snoeiers', medewerkers die in praktijk tegenwerkers blijken te zijn. En voor je het weet schoppen ze op de werkvloer een hoop onrust. Medewerkers waarvan de baas regelmatig denkt 'hoe kom ik van ze af'.

De avond vliegt voorbij, de aanwezige ondernemers luisteren geconcentreerd en stellen de nodige praktische vragen. Klaar om een dag later direct met het geleerde aan de slag te gaan. En als u de afgelopen week onverwachts bij uw baas op het matje moest komen is dat geen goed teken. Dan zat hij die avond vast bij mij in de zaal en heeft een hoop geleerd.