Nieuwe opzet verkiezing Stadsdichter van Zutphen

ZUTPHEN - De verkiezing van de Stadsdichter van Zutphen krijgt een nieuwe opzet. Iedereen met dichttalent uit Zutphen of omstreken, kan zich nu al kandideren als Stadsdichter 2019-2021 en wordt opgeroepen om dat vóór uiterlijk 30 juni te doen.

De kandidaten worden verzocht bij hun aanmelding vier gedichten aan te leveren, waarvan tenminste twee zijn geschreven in de periode maart-juni en betrekking hebben op de actualiteit van Zutphen of Warnsveld. Daarnaast sturen kandidaten een kort CV met betrekking tot hun dichterschap in én een korte beschrijving met hun motivatie voor de functie van Stadsdichter. Degenen die zich kandidaat willen stellen, kunnen dit - onder vermelding van naam- en adresgegevens sturen naar: info@dichterbijzutphen.nl

Nieuwe opzet
In de loop van augustus maakt de jury een eerste selectie. De geselecteerde kandidaten worden bij een tweetal evenementen uitgedaagd om zich te presenteren. Zowel via de 'papieren' tekst maar ook via een presentatie, optreden(s), een filmpje van een optreden, of een thema-opdracht voor een te schrijven gedicht. Naast de kwaliteit van de poëzie, wegen ook aspecten als optreden, motivatie en eigen stijl mee.

De jury staat onder voorzitterschap van burgemeester Annemieke Vermeulen en bestaat verder uit de huidige stadsdichter Mas Papo, Myrthe Andriessen (docent), Hans Heesen (directeur Luxor) en Peter Jan Vermeij (tekstschrijver).

Stadsdichterschap
De Stadsdichter bekleedt de functie voor een termijn van twee jaar. De Stadsdichter maakt een aantal stadsgedichten, zal diverse keren publiekelijk optreden en ontvangt voor het werk een honorarium. Het reglement stelt als eis dat de dichter regelmatig verblijft in de gemeente Zutphen en zich betrokken voelt bij de Zutphense en Warnsveldse samenleving.

Tijdens de manifestatie op Gedichtendag 31 januari 2019, wordt de huidige stadsdichter Mas Papo, uitgeluid én de nieuwe stadsdichter, ingeluid.