Markus van Winsen. Foto: eigen foto familie
Markus van Winsen. Foto: eigen foto familie Foto:

Familieleden overleden sergeant
ontvangen onderscheiding

WARNSVELD/ZUTPHEN - Kortgeleden heeft Markus van Winsen, Stadswacht Sergeant bij het Koninklijk Nederlands Indisch leger, geboren januari 1899 in Johannesburg (Transvaal) in Zuid- Afrika, het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum toegekend gekregen. De versierselen van de onderscheiding zijn onlangs uitgereikt aan zijn dochter Emma van Winsen (93), woonachtig in zorgcentrum Den Bouw in Warnsveld.

Markus van Winsen behoort tot de 21 slachtoffers die in maart 1942 door Japanse militairen geëxecuteerd werden bij het dorpje 'Tiga Roenggoe' nabij het Toba Meer op Midden- Sumatra, Indonesië. Kleindochter Mieke Jager uit Zutphen vertelt: "Begin 2018 werden wij als familie benaderd door luitenant kolonel b.d. Jacques Brijl uit Den Haag of wij de nazaten zijn van Markus van Winsen. Ja, dat klopte, hij was onze grootvader."

Deze grootvader is gefusilleerd door de Japanners in maart 1942, hij was één van de 21 stadswachters die allen vermoord zijn middels een nekschot. Hij had zich als vrijwilliger gemeld, de groep zorgde voor beveiliging van plantages, ondernemingen en zorgde dat het veilig bleef in hun wijk. Deze gruwelijke gebeurtenis staat bekend als 'de moord op 21 stadswachters' te Tiga Roenggoe.

Mieke Jager: "Mijn grootvader is voor zijn inzet en betrokkenheid postuum geëerd middels de onderscheiding: het MOK kruis. Op de verjaardag van zijn dochter Emma van Winsen (zij is nu 93 jaar), vrijdag 11 mei, werden de medaille en oorkonde aan haar overhandigd en hebben we haar verjaardag gevierd." Markus van Winsen is van de groep van 21 mannen een van de laatste die deze onderscheiding uitgereikt krijgt. "Door deze actie van de heer Brijl is mijn grootvader opeens opgedoken uit het verleden en voor ons weer gaan leven, er werd namelijk bijna nooit meer over hem gesproken."

"Mijn oma zette zich in als verpleeghulp in het ziekenhuis te Medan. Na bijna vier jaar geïnterneerd te zijn geweest in Jappenkampen, was mijn oma met haar drie kinderen naar Nederland (Den Haag) gerepatrieerd en daar een nieuw leven begonnen.", zo vult Mieke nog aan.

Luitenant kolonel helpt familieleden van 'vergeten' oorlogshelden
Luitenant kolonel b.d. Jacques Brijl uit Den Haag helpt familieleden van 'vergeten' oorlogshelden bij het (alsnog) krijgen van erkenning voor de heldendaden van een gesneuvelde dierbare, veelal in de vorm van een Mobilisatie Oorlogskruis of Ereteken voor Orde en Vrede. De ex-landmachtmilitair heeft met zijn belangeloze inzet al talloze families weten te helpen en wil graag mensen bewust maken dat het mogelijk is een dergelijke erkenning te krijgen voor familieleden die zich hebben ingezet voor hun vaderland.

In aanmerking komen voor eervolle onderscheiding
Om voor eervolle onderscheiding voor een overleden familielid alsnog in aanmerking te kunnen komen, kunnen familieleden contact opnemen met Jacques Brijl. Hij controleert de ontvangen gegevens met die bij Defensie en schrijft vervolgens een uitgebreid verzoekschrift aan het ministerie, voor het alsnog postuum toekennen van de onderscheiding. Als de aanvraag wordt gehonoreerd (wat meestal het geval is), neemt Brijl contact op met de familie. Na toekenning worden tenslotte de versierselen van de onderscheiding aan een lid van de familie uitgereikt/toegezonden.


bimbo.b@casema.nl

De ontvangen onderscheiding: het MOK kruis. Foto: eigen foto familie