Toison d’Or duc de Brabant. Foto: PR
Toison d’Or duc de Brabant. Foto: PR Foto:

Middeleeuwen Symposium:
Heibel en Harmonie rond 1418

ZUTPHEN - Het Middeleeuwen Symposium 2018 richt zich op de dynamische verhoudingen tussen steden, adel en vorsten in de 15de eeuwse Nederlanden. Plaats van handeling op 8 juni is de Zutphense Walburgiskerk. Directe aanleiding vormt de Gelderse Verbondsbrief van 1418 waarin Gelderse steden en ridderschap inspraak eisten in de opvolging van hun hertog Reinald. Het conflict liep hoog op en na het overlijden van haar man werd hertogin Maria de toegang tot het hertogdom ontzegd. Ze zou er nooit meer terugkeren.

Ook elders in de Nederlanden veranderden de verhoudingen en dat uitte zich niet alleen op bestuurlijk vlak. Ambities en tradities werden ook in culturele en sociale vorm gegoten, zoals liederen, toernooien en ceremonies. Daarnaast werd de politieke invloed van Bourgondië steeds concreter. De toenemende centralisatie ging gepaard met meer inspraak en diplomatie, maar kon ook leiden tot oproer en oorlog. "In de late middeleeuwen werd dus volop geëxperimenteerd met politiek, bestuur en conflict", aldus organisator Hans Busio.

Tijdens het symposium vertellen zeven sprekers over hun onderzoek naar bestuurlijke verhoudingen in de laatmiddeleeuwse Nederlanden. Zij zijn verbonden aan diverse Nederlandse en Vlaamse universiteiten en schetsen een levendig palet van partijen, persoonlijkheden en hun perikelen. Hans Busio hierover: "De problemen in het Gelre van 1418 speelden ook elders, maar zodoende werd wel de grondslag gelegd voor onze huidige democratie. Dat ging echter met de nodige heibel gepaard".

De Provincie Gelderland viert het 600-jarig bestaan van de Gelderse Verbondsbrief met een reizende tentoonstelling, die tijdens het symposium ook te zien is in de Walburgiskerk. Het Middeleeuwen Symposium 2018 sluit aan bij het onderzoeksproject over hertogin Maria van Gelre en haar gebedenboek, een samenwerking van Radboud Universiteit, Staatsbibliotheek Berlijn en Museum Het Valkhof. Prof. Dr. Johan Oosterman leidt dit project en is tevens dagvoorzitter van het symposium. Het volledige programma is te vinden op de website.


www.middeleeuwen-symposium.nl


Frans Manders neemt plaats van De Jonge in

ZUTPHEN - Nu Annelies de Jonge op 28 mei als wethouder wordt geïnstalleerd, zal Frans Manders haar als raadslid bij de PvdA Zutphen Warnsveld opvolgen. Manders is onder andere bekend als voorzitter van de Zutphense IJsvereniging, Wijkteamlid Noordveen en mede-organisator van Bevrijdingspop Achthoek 5 mei, IJsselfestival, Ambacht21 en De Week van de Wijk Noordveen. Afgelopen raadsperiode was hij Forumlid van de PvdA fractie. Hij ziet uit naar een vruchtbare samenwerking met alle raadsleden.