V.l.n.r.: Alfons Nederkoorn, Josef Rebbe en Joeri Bonsel. Foto: Meike Wesselink
V.l.n.r.: Alfons Nederkoorn, Josef Rebbe en Joeri Bonsel. Foto: Meike Wesselink Foto:

Bezoekerscentrum voor beginnend
dementerenden wordt onderzoekslab

ZUTPHEN - De Bovenkamer gaat deze zomer een spannend experiment aan; onderzocht wordt hoe geluidstrillingen een positief effect op (beginnend) dementerenden kan hebben, maar eigenlijk is het effect al een beetje bewezen. Joeri Bonsel en Josef Rebbe van Sparks-Project gaan de komende drie maanden hun bevindingen verder uitwerken bij de Bovenkamer in een concept dat staat als een... stoel.

Door Meike Wesselink

Joeri was directeur van filmtheater Luxor, maar heeft naast film een grote voorliefde voor geluid en geluidsresonantie. Samen met Josef Rebbe die muziekwetenschappen studeerde en zich al bezighield met geluidsresonantie in water, gingen de twee onderzoeken of voelbaar geluid een rustgevende werking op lichaam en bewustzijn kan hebben. En ja, zo bleek. Nu gaan de twee onderzoeken hoe dit effect zinvol kan worden ingezet voor dementerenden. "Mensen die dementeren weten de prikkels die ze in grote mate binnen krijgen, niet meer te plaatsen in de juiste context. Dat betekent in feite een constante stress", begint Joeri. "De prikkels worden met ogen en oren opgevangen, maar door geluidstrillingen die we kunnen toedienen, komt het lichaam en het voelen veel meer op de voorgrond wat een ontspannen gevoel tot effect heeft."
Dat is heel kort door de bocht wat er gebeurt als de juiste geluidstrillingen worden toegediend. Omdat iedereen weer gevoelig is voor een iets andere frequentie en ook de samenhang tussen de verschillende frequenties een belangrijke rol speelt, kan het het geluid ook in golven worden toegediend.
Om mensen die dementeren tegelijkertijd met de geluidstrillingen zo weinig mogelijk andere prikkels te laten ervaren, bedachten Joeri en Josef een stoel waarin de hardware zit verwerkt. Geen stoel dus met kabeltjes of andere entourage, maar een normale stoel die je in de huiskamer kunnen zetten.

En dat is precies wat er gaat gebeuren; vanaf eind juni moet de stoel (zie het prototype op de foto) in de huiskamer van de Bovenkamer staan. Joeri: "Zoals je ziet zit er lichte knik in. zodat een mantelzorger kan plaatsnemen in de stoel en kan toezien wat er gebeurt.

Alfons Nederkoorn is erg enthousiast. "We hebben het effect al eens onderzocht met een van de bezoekers van de Bovenkamer en het was heel bijzonder om deze cliƫnt zichtbaar te zien ontspannen. Het is de bedoeling dat onze vrijwilligers de stoel op den duur kunnen bedienen. Het moet dus een gebruikersvriendelijke versie worden. We gaan het allemaal uitzoeken, maar uiteindelijk mogen we de stoel houden en dat is natuurlijk fantastisch."

Joeri en Josef gaan de komende drie maanden het concept verder uitwerken. De Bovenkamer is een geschikt lab omdat de bezoekers van de Bovenkamer hun ervaringen goed kunnen delen en er naar aanleiding daarvan nog aanpassingen kunnen worden gedaan aan de stoel. Het geluid dat de trillingen teweegbrengt, komt waarschijnlijk van een synthesizer omdat zo'n electronisch intstrument een constant geluid kan voortbrengen.
Alfons, Joeri en Josef praten nog even door over de vele mogelijkheden van de technologie. Zo zou bijvoorbeeld de muziektherapeut van de bovenkamer op gitaar kunnen meespelen met de geluidstrillingen en kunnen vele verschillende doelgroepen kunnen worden aangesproken met de technologie.
Kijk voor meer informatie op onderstaande site, of neem contact op met Joeri Bonsel: 06479573227.


debovenkamerzutphen.com