'Een keer leek de Wijnhuistoren weg te zakken'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - De rijkdom aan verhalen die daarbij voorbij komt verwerkt Bouwman in zijn stad. "Mensen vertellen me soms alles." Het maakt de eigenzinnige en humoristische kunstenaar tot een echte stadsfilosoof. Want, een bezoekje aan Bouwman resulteert gauw in een filosofisch gesprek waarbij je je al snel afvraagt hoe hij überhaupt nog tijd vindt om aan zijn paneel te werken. De werkelijkheid die hij met pen op papier neerzet is die van hèm. Schijnbaar objectief, want een goede kijker ziet véél méér… Daarover straks meer.

Henk Bouwman werd bekend met het 'Panorama Zutphen', een zes meter lange tekening van de stad Zutphen. Zijn nieuwste project 'De Oude Stad' wordt minutieus weergegeven in Oost-Indische inkt en krijgt een afmeting van totaal 2.50 meter breed en 2.40 meter hoog.

Zijn visuele handicap beperkt hem niet bij het tot in de kleinste details weergeven van het middeleeuwse stratenpatroon, de Zutphense Markten en bijbehorende huizen en monumenten. Van kinds af aan is Bouwman blind aan één oog. Later raakte hij door een trombose ook het zicht aan zijn andere oog grotendeels kwijt. Niettemin getuigt zijn werk van groot vakmanschap. Zijn ziel wordt zichtbaar achter gevel en dak.

Vliegtuig
Aan de hand van één foto, genomen uit een vliegtuig, werkt Bouwman op zijn eigen schaal, zonder raster of hulplijnen, "dat druist in tegen mijn artistieke gevoelens." Het bijzondere perspectief - vanuit vogelvlucht - stelde hem voor een moeilijke opgave: "Het Panorama van Zutphen was een plat vlak. Dit is een diarama. Met dit perspectief vanuit de lucht heb ik een lijnenspel met diepten, hoogten en diagonalen; drie uitdagingen inéén."

Wat was je vertrekpunt?
"Als binnenkomer ben ik gestart met de IJsselbrug. En die viel direct al erg tegen. Als een leger ben ik toen opgetrokken naar de Walburgiskerk. De hoofddiagonaal loopt vanaf de IJsselbrug naar de Walburgiskerk, direct de meest markante onderdelen van dit eerste paneel."

Hoe oriënteer je je?
"Ik hang als het ware continu in een vliegtuig rond. Af en toe moet ik zakken met het vliegtuig, of draaien. Dan loopt het perspectief niet goed. Eén keer leek de Wijnhuistoren ineens weg te zakken. Nu lach ik erom. Toen niet."

Niet misselijk door dat vliegtuigeffect?
"Welnee, maar ik heb wel momenten gehad dat ik dacht: ik stop ermee. Zo intens moeilijk vond ik het. In de verte zijn objecten kleiner dan dichtbij. De getekende objecten lopen naar de randen toe als het ware ovaal af."

Slapeloze nachten lijkt me.
"Daar doe ik niet aan. Nooit aan gedaan ook. Wel spanning en zenuwen. Ik heb het soms met zweet in de handen weer opgepakt."

Nog andere uitdagingen?
"Soms moest ik bij mensen in de tuin kijken. Dat leverde leuke ontmoetingen op."

Hoe is het om live aan het werk te zijn?
"Leuk en levendig. Het levert af en toe prachtige gesprekken op. Sommige bezoekers zijn echte plakkers. Daar kom je bijna niet van af. Overigens, het is Musea Zutphen en het Hampshire Hotel die dit podium mogelijk maken."

Hoe kan ik jouw werk kwalificeren?
"Als mijn beeld van de stad Zutphen. Mijn interpretatie van de werkelijkheid. Daarnaast zit er veel humor in. Als ik geen humor in mijn werk kan leggen, kan ik niet werken."

Wat voor humor dan?
"Wat ik hier allemaal meemaak!"

Noem eens een voorbeeld.
"Er was eens een bezoekster die heel nodig moest en tegelijkertijd maar bleef draaikonten. In een boom heb ik toen het woord 'nooduitgang' verwerkt. Dat is niet persoonlijk bedoeld natuurlijk. Dit mag je niet in de krant zetten hoor!"

Ook serieuze dingen?
"Mijn gevoel bij bepaalde panden, de namen van mijn kinderen en kleinkinderen, én mijn vrouw natuurlijk. En namen van kinderen die bij mij op bezoek zijn geweest staan erin. Zoals jouw dochter."

Uiteindelijk zullen alle vellen aan elkaar worden geklik, en dan?
"Ik wil het nalaten aan de stad. Ik wil mensen laten genieten van de stad zoals ik hem gezien heb door de jaren heen. Mijn ode aan de stad. De Walburgiskerk is het laatste. Nog twintig vierkante centimeter, dan is het eerste vel af."

Henk Bouwmans dank gaat uit naar de Musea Zutphen en het Hampshire Hotel aan het s' Gravenhof voor het creëren van het podium waar hij al jaren dankbaar gebruik van maakt.

Henk Bouwman ontmoeten en zijn werk bezichtigen
Elke donderdag en zaterdag tussen 13.00 tot 16.00 uur werkt Henk Bouwman aan 'De Oude Stad'. Bezoekers kunnen dan het werk zien en in gesprek gaan met de kunstenaar. Locatie: Museumcafé Hampshire Hotel 's Gravenhof.