Informatieavond windmolenplannen IJsselwind

ZUTPHEN - Hoe staat het met de plannen van de drie windmolens langs het Twentekanaal bij De Mars en hoe worden bewoners hierbij betrokken? Op woensdagavond 23 mei houden IJsselwind en Waterschap Rijn en IJssel een informatieavond voor omwonenden en geïnteresseerden over de stand van zaken en de verdere uitwerking van de plannen. De informatieavond wordt georganiseerd in De Broodfabriek aan de Noorderhavenstraat 47 te Zutphen en start om 20.00 uur.

Afgelopen najaar sprak de gemeenteraad van Zutphen zich uit voor de plannen van drie windmolens lang het Twentekanaal nabij De Mars. De vier energiecoöperaties uit Zutphen, Lochem, Brummen en Voorst – verenigd in IJsselwind – en het Waterschap Rijn en IJssel zijn de initiatiefnemers voor deze windmolens.                

Tijdens deze avond kan men informatie krijgen over waar de molens komen, hoe hoog ze worden en wat de consequenties zijn voor mens, dier en landschap. Daarnaast kunnen bewoners ook informatie krijgen over hoe ze kunnen meedoen en hoe ze kunnen profiteren door mee te investeren. IJsselwind en het waterschap hebben voor ogen dat een deel van de winst ten goede komt aan de omgeving via een gebiedsfonds. Hoe dit gebiedsfonds er precies uitziet, vullen zij graag in samen met de bewoners en organisaties in het gebied zelf. Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines heeft hier veel ervaring mee. Hij is landelijk bij diverse windprojecten en gebiedsfondsen betrokken. Daarbij komt hij op voor de belangen van de omwonenden. Rob Rietveld vertelt tijdens de informatieavond hoe dit in zijn werk gaat. Omwonenden die geïnteresseerd zijn om hierover mee te praten voor het plan IJsselwind zijn uitgenodigd om zich aan te melden.

Inloop is om 19.30 uur en om 20.00 uur een korte uitleg stand van zaken en planning. Vanaf 20.45 uur is er een 'markt' waar aan verschillende tafels meer informatie is te verkrijgen, vragen kunnen worden gesteld en het gesprek aangegaan met de initiatiefnemers.

Energieneutraal
Het waterschap heeft zich tot doel gesteld om in 2025 energieneutraal te zijn. Hiervoor wordt een groot aantal projecten uitgevoerd: energiebesparing, energiewinning uit de afvalwater en stromend water en zonnepanelen. Om het doel te halen is ook windenergie noodzakelijk. De energiecoöperaties in IJsselwind willen bijdrage aan een energieneutrale regio Stedendriehoek. Zij voeren naast dit windproject, diverse lokale en regionale projecten uit. Van zonnepanelen voor scholen en huurders tot elektrische deelauto's. Van collectieve zonnedaken en -velden tot energiebesparingsprojecten en energiewinning uit de Berkel. De coöperaties hebben de overtuiging dat bewoners en bedrijven zelf eigenaar kunnen worden van een lokale duurzame energievoorziening en dat de opbrengsten ten goede komen aan het gebied. Ook het waterschap wil een deel van de winst delen met de omgeving.


Avondvierdaagse Zutphen

ZUTPHEN - De voorbereidingen voor de Avondvierdaagse in Zutphen zijn al in volle gang. Deze zal dit jaar voor de 45ste keer georganiseerd worden door Wandelsportvereniging 'Shrewsbury' van maandag 28 tot en met donderdag 31 mei.

De tochten gaan door Zutphen, Warnsveld en Leesten en de organisatie hoopt op goed weer.

Startplaats is het speelveld aan de Gerard Doustraat/Berkenlaan vanaf 18.00 uur. Donderdagavond 31 mei vanaf 19.30 uur is de feestelijke intocht door Zutphen onder muzikale begeleiding.

De afstanden zijn 5, 7,5 en 10 kilometer en men kan lopen in groepsverband (minimaal 10 en maximaal 28 personen) of individueel. Groepen kunnen zich digitaal inschrijven tot uiterlijk 19 mei. Voor-inschrijven van individuelen kan tot en met 25 mei via de website. Maandagavond 28 mei vanaf 17.45 uur kan dit op het veld maar met prijsverhoging.


www.shrewsbury.nl


Vrijwilligerswaardering 2018 voor vrijwilligers van Zutphen

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft veel waardering voor mensen die vrijwilligerswerk doen. Veel inwoners uit de gemeente zetten zich belangeloos in voor een ander; iets dat vaak als vanzelfsprekend wordt gezien. Toch verdienen juist vrijwilligers een bedankje.

Als blijk van waardering voor al het werk dat ze verrichten, worden alle vrijwilligers uitgenodigd voor een gezellige middag. Zij kunnen genieten van een hapje, drankje, muziek en het gezelschap van andere vrijwilligers. Er worden drie bijeenkomsten georganiseerd door de Vrijwilligerscentrale van Perspectief Zutphen. De hapjes worden verzorgd door bewoners uit het asielzoekerscentrum.

Vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor woensdag 13 juni, dinsdag 19 juni of donderdag 28 juni, 15.30-17.00 uur in 't Nut, Breegraven 1 in Warnsveld. Aanmelden is noodzakelijk. Vermeld hierbij naam, organisatie waar men vrijwilligerswerk doet, telefoonnummer om bij eventuele wijzigingen de vrijwilliger te kunnen bereiken, mailadres voor de bevestiging en de datum waarop men wil deelnemen. Aanmelden kan tot uiterlijk 4 juni via: vrijwilligerscentrale@perspectiefzutphen.nl of 0575 596296, tijdens openingstijden: maandag t/m donderdag 09.00 – 15.00 uur en vrijdag 09.00 – 13.00 uur.

Van harte welkom namens de Vrijwilligerscentrale Zutphen en gemeente Zutphen.