Opbrengst van de boekenkraam is voor KWF Kankerbestrijding. Foto: Astrid Stallinga
Opbrengst van de boekenkraam is voor KWF Kankerbestrijding. Foto: Astrid Stallinga

Succesvolle landelijke
KWF - Promodag in Zutphen

ZUTPHEN - Het bestuur van KWF Kankerbestrijding van de afdeling Zutphen heeft op 12 mei in het kader van de promodag op de Houtmarkt een extra collecte gehouden en tweedehandsboeken verkocht. De totale opbrengst was 729,15 euro. Ook hebben een aantal nieuwe collectanten zich gemeld. Zo komen de doelen van KWF Kankerbestrijding: minder kanker, meer genezing en betere kwaliteit van leven, steeds dichterbij. Wie wil helpen deze doelen te verwezenlijken, neemt contact op met Anneke Hens, telefoon: 0575432091.


Werkontbijt De Vrije Stroom

ZUTPHEN - Hoe Zutphen volgend jaar de uitkeringen gaat regelen nu 'Het Plein' eind 2018 ophoudt te bestaan is nog niet duidelijk, maar Sociale Coöperatie De Vrije Stroom neemt met een werkontbijt op donderdag 24 mei om 8.00 uur alvast een voorschot op de toekomst.

De 'scharrelondernemers' hebben van Het Plein tot eind 2018 toestemming om onder de paraplu van de Sociale Coöperatie te ondernemen en ze willen daar ook in 2019 graag mee doorgaan. Dat willen ze omdat ze als mensen met een bijstandsuitkering hun hervonden gevoel van zinvol bezig zijn niet opnieuw willen kwijtraken, maar ook omdat de Vrije Stromers iets bieden wat in het dichtgetimmerde regelsysteem ver te zoeken is: onderlinge steun en verbinding, ruimte voor eigen initiatief, zelfrespect.
Sociale Coöperaties zijn er op dit moment op circa dertig plekken in het hele land. De concrete vormgeving loopt uiteen maar in alle gevallen gaat het om het experimenteren met 'minder regels in de bijstand'.
Wie nooit in een uitkeringssituatie heeft gezeten, weet niet wat het wil zeggen op van alles gecontroleerd te worden en overal toestemming voor te moeten vragen. De Sociale Coöperatie is ontstaan om de leden weer eigen ruimte te bieden waarbinnen ze kunnen groeien. En dat is de afgelopen twee jaar goed gelukt: in 2017 verviervoudigde de omzet van De Vrije Stroom ten opzichte van het startjaar 2016. Maar voor de Vrije Stroom gaat het om meer dan geld alleen. De waarde van het weer iets kunnen bijdragen, van er niet meer alleen voor staan, van leren van elkaar en van deel zijn van een groter geheel: dat is allemaal niet in geld uit te drukken. De leden van de Vrije Stroom zien hun Sociale Coöperatie dan ook als een middel om 'Het Systeem" te vernieuwen. Nieuwe inspiratie, nieuwe vormen en mogelijkheden, nieuwe ruimte en nieuwe kansen – ook in 2019 en daarna.
Bij het ontbijt worden naast gemeente Zutphen, Het Plein en de media ook leden van de sociale coöperaties in Apeldoorn en Doetinchem uitgenodigd. Tijdens het ontbijt geven leden van De Vrije Stroom een korte presentatie over hun activiteiten en worden Beleidsplan 2018 en Jaarrekening 2017 overhandigd aan Gemeente en Het Plein.


www.devrijestroomzutphen.nl