Business Network International

Uit de brievenbus aan de straat haal ik een enveloppe. 'Paul Bombeld' staat er op. En verder 'columnist en ondernemer'. Kijk, daar houd ik wel van, handgeschreven, lekker persoonlijk. En zo'n enveloppe maak je natuurlijk als eerste open. De inhoud bestaat uit een uitnodiging voor de oprichting van Business Network International Torenstad, dinsdagmorgen 15 mei om 6.45 uur bij vestiging Bronsbergen. Ik kijk in de agenda, heb op dat vroege tijdstip heb ik nog niets staan. Ik geef me direct op. Altijd leuk, een beetje babbelen met ondernemers. Er zitten vast wel interessante mensen met leuke ideeën bij.

Het is druk als ik om kwart voor zeven de parkeerplaats bij Bronsbergen oprijd. Boven in de zaal verzamelen zich vandaag in totaal bijna 80 ondernemers uit Zutphen en omstreken. We krijgen uitleg. Iedere dinsdagmorgen om 7 uur ontmoeten de leden elkaar voor een gezamenlijk ontbijt. Vanuit iedere branche mag slechts één ondernemer lid zijn. Het doel is om elkaar beter te leren kennen en elkaar opdrachten en omzet te gunnen. En daarmee staat je concurrent buiten spel. 'Geen concurrent maar collega', mompelt iemand bij mij aan de tafel. Maar daar gelooft verder niemand in.

Er volgt een voorstelrondje van ondernemers die inmiddels lid zijn van dit regionale verbond. Herman Vrielink van een regionaal accountantskantoor roept dat zijn bedrijf liever met haar klanten vooruit kijkt dan naar het verleden. Door de voorruit zie je nu eenmaal meer dan in de achteruitkijkspiegel. Tja, dat valt niet te ontkennen. En Sonja van der Chijs belooft dat haar makelaardij uitstekend is ingevoerd in woningen in het duurdere segment. Zelfs als het bij andere makelaars niet is gelukt, durft ze de uitdaging wel aan. Kijk daar houd ik van, weten waar je bedrijf sterk in is. En zo gaat het een half uurtje door. Ieder bedrijf ziet mogelijkheden om het zakendoen voor andere partijen eenvoudiger te maken. Business netwerken op niveau. Als ik mij mag voorstellen noem ik mijn naam en laat de zaal weten dat ik mij bezighoud met waterstoftechnologie, de brandstof van de toekomst. Bijna niemand in de zaal begrijpt dat en weet niet waarover ik het heb. Slechts drie mensen begrijpen het wel en staan direct na de bijeenkomst om mij heen. We wisselen visitekaartjes uit en maken een afspraak.

Maar dan wordt het mij allemaal iets te simpel. De ondernemersclub is nu met een mannetje of twintig lekker overzichtelijk. Iedereen kent elkaar. Maar als het netwerk -zoals de organisatie wil- sterk gaat groeien, nemen de onderlinge contacten in intensiteit af en wordt de scoringskans minder. Dat is jammer. Even voor 9 uur zijn de eerste deals al beklonken en loopt de business-bijeenkomst ten einde. Iedereen gaat weer lekker aan het werk.