Jongste zwemmers van de Berkelduikers. Foto: PR

Be Quick in Degradatienood

ZUTPHEN - Bij mede-degradatiekandidaat TKA kwam Be Quick zondag 13 mei al vrij snel op een 2-0 voorsprong en leek er geen vuiltje aan de lucht. Maar het liep -zeker na een rode kaart- toch nog verkeerd af en stond het team na afloop met lege handen. Afdaling naar de vijfde klas hangt als een donderwolk boven Het Zuidveen.

In de beginfase van de wedstrijd gebeurde er niet veel bijzonders. Pas in de vijftiende minuut zette Luuk Elsman voor en Nick Scharrenberg kopte de bal in de verre hoek, 0-1. Het was dat een schot van Kelvin Krüger op het laatste moment werd geblokt, anders had Be Quick al snel de 0-1 kunnen uitbreiden. Maar kort hierna passte Saif Baig secuur op Scharrenberg, die de keeper andermaal kansloos liet, 0-2 (22ste minuut). TKA was onaangenaam verrast, zette nu alle zeilen bij om de schade te herstellen en was daar met een schot heel dichtbij.
In de 31ste minuut kwam de door hen gewenste goal er dan toch, maar scheidsrechter Ben Ali ontging het dat daar een handsbal van een Apeldoornse speler daar aan vooraf ging, 1-2. Vrij snel hierna tastte, de verder uitstekend spelende, keeper Lars Metselaar mis bij een uitloop-actie, maar TKA schoot de bal hoog over.
Het spel kreeg een wat rommelig karakter, de thuisploeg werd aanmerkelijk sterker en schiep zich meerdere goede kansen. Be Quick was opgelucht dat de pauze verdere schade voorkwam. Noud Veldscholten en Krüger haalden de rust met een blessure. Laatstgenoemde keerde niet meer terug en werd vervangen door Dani Kersten.
Meteen na de hervatting scoorde TKA, maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. In de 46ste minuut kwam Be Quick met tien man te staan. Sezer Koycu kreeg rood vanwege een opmerking naar de scheidsrechter. Geel had gekund, maar rood was echt te gek voor woorden. Wat volgde was een stormloop op het Zutphense doel en het was aan het excellente keeperswerk van Metselaar te danken dat een tegentreffer vooralsnog uitbleef. Be Quick moest het nu hebben van sporadische uitvallen, maar die waren desondanks best gevaarlijk. Na een voorzet van Scharrenberg was Baig heel dichtbij een treffer en het was een wonder dat de bal de lijn niet passeerde.
In de 62ste minuut was er een enorme scrimmage voor het Be Quick-doel. Toen die voorbij was, bleek dat Veldscholten nu definitief niet meer verder kon. Koen Barrée was zijn vervanger. Met tien man kon Be Quick het zo zoetjes aan niet meer bijbenen. Het vocht voor wat het waard was, maar een treffer kon welhaast niet uitblijven. En die kwam er in de 69ste minuut; een schot werd van richting veranderd en liet Metselaar kansloos, 2-2.
Desondanks had Be Quick toch weer op voorsprong kunnen komen. Kersten gaf een strakke lage voorzet, maar die ging aan drie voorwaartsen voorbij. De 74ste minuut bracht waar iedereen voor vreesde, toen een dwarrelbal pardoes de 3-2 betekende.
Coach Stefan Jansen reageerde door Baig te vervangen door de meer robuuste Jillert van Berkel, maar dat mocht niet meer baten en zo werd een 0-2 voorsprong toch nog een 3-2 nederlaag.
Mede door een paar 'opvallende' uitslagen in de onderste regionen, leidde dat ertoe dat Be Quick nu laatste staat. Met een thuiswedstrijd tegen Loenermark en een uitbeurt bij Brummen, tekent zich een zwart scenario af. Maar goed, er zijn nog kansen en die moeten nu toch echt aangegrepen worden.

Ook voetbal heeft historie

ZUTPHEN - Voetballers van nu op de omslag van een historisch tijdschrift. Ja, dat kan, want ook voetballen heeft geschiedenis. AZC bestaat 100 jaar en dat willen ze weten ook. Freddy Burgers schreef er een boeiend verhaal over in het juist verschenen nummer van 'Zutphen'. Een ander verhaal gaat over een verdwenen kabouter, een borrelglas in een zespuntige ster en een kapotte ruit. Alsof dat niet genoeg stof om te lezen is, ook nog een verhaal over een katholieke familie in gereformeerd Zutphen. Allemaal historie. En dan heeft de redactie het nog niet over de vaste rubrieken gehad. Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels en bij het Regionaal Archief Zutphen.

Geslaagde wedstrijd de Berkelduikers

ZUTPHEN - De jongste zwemmers van de Berkelduikers hebben zaterdag 12 mei hun vijfde en tevens laatste dolfijn-wedstrijd van dit seizoen gezwommen. Al deze kinderen trainen bij de basisgroep waarvan de jongste kinderen nog maar vijf jaar zijn. Dit keer werd de wedstrijd gezwommen in Lichtenvoorde. Aangemoedigd door de vele meegekomen toeschouwers, was het voor iedereen weer een leuke wedstrijdervaring. En vanwege de goede inzet ging iedereen met een welverdiende medaille huiswaarts.