Het oranjetipje en de pinksterbloem zijn een bekende combinatie. Foto: Jan Stonks
Het oranjetipje en de pinksterbloem zijn een bekende combinatie. Foto: Jan Stonks

Lezing van de Vlinderstichting over de Achterhoek

RUURLO - Op uitnodiging van de Vereniging Agrarisch Landschap Achterhoek (VALA) geeft de Vlinderstichting op donderdagavond 24 mei een presentatie over wat agrarisch natuurbeheer voor vlinders en andere insecten kan betekenen en welke soorten specifiek in de Achterhoek van belang zijn. Deze lezing is openbaar en gratis toegankelijk en vindt plaats bij café-restaurant De Duif in Ruurlo..

VALA is een agrarisch collectief. Samen met de leden, agrariërs, particulieren en landgoederen, voeren zij het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in de hele Achterhoek uit. Op 24 mei organiseren zij hun jaarlijkse ledenvergadering. Na de besloten ledenvergadering verzorgt Gerdien Bos van de Vlinderstichting een presentatie. Het voorkomen van insecten zoals vlinders en libellen is een belangrijke graadmeter van de biodiversiteit in het landelijk gebied. Veel kruidenrijke graslanden zijn verdwenen, en daarmee ook het nectar voor insecten. VALA zet zich met het agrarisch natuurbeheer onder meer in voor het beheer van meer kruidenrijke graslanden. Tijdens de lezing zal Gerdien Bos in gaan op de soorten die kenmerkend zijn voor de Achterhoek, welk beheer deze soorten nodig hebben en wat u zelf kunt doen om het vlinders en libellen naar de zin te maken. VALA hoopt dat haar verhaal mensen inspireert om een bijdrage te leveren aan een grotere biodiversiteit in het Achterhoekse landschap. Boer, burger of buitenlui? Op 24 mei is iedereen vanaf 21.00 uur van harte welkom bij café-restaurant De Duif in Ruurlo. De presentatie start om 21.15 uur en duurt tot uiterlijk 22.00 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.


Musea Zutphen met pinksteren open

ZUTPHEN - Op zondag 20 mei en maandag 21 mei zijn de Musea Zutphen, het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak geopend. Een mooie gelegenheid om een laatste bezoek te brengen aan de tentoonstelling 'Lage Landen, Schatten uit het Rijks' die 21 mei ten einde loopt.

De tentoonstelling is een groot succes gebleken. Ruim 12.000 bezoekers hebben de tentoonstelling bezocht. Lage Landen is de eerste tentoonstelling uit een reizende tentoonstellingsreeks met verborgen parels uit het Rijksmuseum. De identiteit van Nederland vormt de rode draad van deze tentoonstellingsreeks, die aan de hand van de vier elementen – aarde, water, lucht en vuur – wordt onderzocht.


Fair Play beker voor De Fontein

ZUTPHEN - Op woensdag 16 mei was er een sportieve scholensportdag op de velden van Be Quick met efl Zutphense scholen. De dag startte met een lekker zonnetje, maar al snel daarna ging het regenen. De kinderen trokken zich hier gelukkig weinig van aan en speelden sportief verder.

Ze speelden voor de Fair Play beker en daarnaast natuurlijk ook voor de punten met de spellen slagbal, lijnbal, trefbal en inblijven-uitmaken. Na een ochtend sporten was er de prijsuitreiking in het zonnetje.
De Fontein kreeg de Fair Play beker voor hun sportief spel. De beker voor de derde plaats ging naar de Prins Clausschool, de tweede naar de Arcade en de beker voor de eerste plaats naar de J.F. Kennedyschool. Deze dag was mede mogelijk door de inzet van veel vrijwilligers; ouders, leerlingen van het Isendoorncollege en medewerkers van Be Quick. Na deze geslaagde sportdag kijkt de organisatie nu al weer uit naar de Fair Play sportdag van 2019.


Gouden medailles voor judoka's

ZUTPHEN/WEHL - Op het grote Lente Toernooi in Wehl is er weer goed gepresteerd door de selectie van Judo Zutphen. Er werd heel wat eremetaal mee terug naar Zutphen genomen. Luc de Greef, Demi Putman en Rafaela Capel wonnen een gouden plak.


Drie gouden medailles binnen de selectie Judo Zutphen. Foto: PR