Mozarts liederen: de genialiteit der gelegenheid

ZUTPHEN - Tom Bouwman (fortepiano) en Tanja Obalski (zang) zullen 6 mei vanaf 16.00 uur diverse liederen van Mozart laten horen bij het Geelvinck Muziek Museum Zutphen.

Al in de eerste 'complete' uitgave van Mozarts werken, gepubliceerd in 1799 door Breitkopf & Härtel, worden Mozarts liederen omschreven als 'gelegenheidscomposities'. De term is wel gepast wanneer we bedenken dat Mozarts liederen een klein deel van zijn oeuvre omvatten waar hij met grote onregelmatigheid naar teruggreep.

Zijn eerste poging in dit genre stamt uit zijn 6de of 7de levensjaar en is thans verloren. De laatste drie liederen (KV596, 597 en 598) worden door Mozart op 14 januari 1791 genoteerd in zijn thematische catalogus, en ongetwijfeld zal het ook in dit geval om elegenheidscomposities zijn gegaan. Hoewel de exacte ontstaansredenen van deze liederen in de meeste gevallen onbekend zijn, is het wel te raden waar Mozart de korte stukjes voor nodig gehad kan hebben.

Het is juist voor deze gelegenheid dat sopraan Tanja Obalski en fortepianist/Mozartdeskundige Tom Bouwman de handen ineen hebben geslagen. Het concert mag gelden als een reconstructie van een concert zoals dat plaatsgevonden zou hebben in de salon van een Weense aristocraat aan het einde van de 18de eeuw. De liederen weerspiegelen, ondanks hun uiteenlopende ontstaansgeschiedenis, de volle maat van Mozarts dramatische genialiteit.

Als kers op de taart zijn ook het zelden gehoorde 'Eine kleine Deutsche Kantate' (KV619) en de meest recent ontdekte Mozartcompositie uit 2017 ('Per la ricuperata salute di Ofelia') voor zang en klavierbegeleiding opgenomen in het programma. Het concert wordt gespeeld op een Heilmann fortepiano uit 1790.

Kaarten zijn te bestellen via de website.


www.geelvinck.nl


Pinksterfestival Brummen

BRUMMEN - Cabaretiers, muzikanten, fietstochten, shantykoren, talrijke kraampjes, kunst, dans en theater. De 25e editie van het Pinksterfestival in hartje Brummen heeft het allemaal. Het weekend van zaterdag 19 mei tot en met maandag 21 mei belooft één groot spektakel te gaan worden.

Op vrijdag wordt afgetrapt met voorstellingen in de theaterwagens voor de jongsten. Een dag later is het tijd voor het TheaterDiner en TheaterLokaal. Tussen de voorstellingen van de lokale enthousiaste hobbyisten door krijgen de bezoekers de lekkerste culinaire hapjes van Catering Zutphen en restaurant Tante Blanche voorgeschoteld.

Er wordt ook gefietst op de zaterdag. In gezelschap kan men het prachtige gebied van de IJsselstreek verkennen. Vanuit Brummen fietst men langs de uiterwaarden van de IJssel naar Zutphen. Voor de mensen die iets minder lang op de fiets willen zitten, kunnen het pontje over de IJssel vanuit Brummen naar Bronckhorst nemen en via het pontje bij Olburgen weer terugkeren naar het Marktplein. Tijdens de fietstocht zijn er meerdere momenten om even bij te komen met een kopje koffie en een lekker stukje taart.


Nieuw in Zutphen: Bas basis GGZ

ZUTPHEN - Dinsdag 1 mei heeft Bas basis GGZ haar deuren geopend aan de Molengracht in Zutphen. Bas biedt basis GGZ (geestelijke gezondheidszorg) aan mensen die milde tot matige psychische klachten hebben. Aanmelden Voor behandeling bij Bas heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Er is geen wachtlijst. Je moet wel 18 jaar of ouder zijn. Kijk voor meer informatie op de website.


www.basisdichtbij.nl


Uitgaansavond voor oudere singles

ZUTPHEN - Zaterdagavond 12 mei 2018 is er weer een singlescafé voor 45plussers in de gewelven kelder van Uffie's, Houtmarkt 71. Getty Schepers, eigenaresse en matchmaker van DatingOost wil hierbij benadrukken dat het geen datingsavond is, maar gewoon een gezellige avond uit voor singles. Gewoon een avond gezellig borrelen, lachen, kletsen en misschien nieuwe vrienden maken. Maar, vanzelfsprekend mag je natuurlijk verliefd worden". Alleenstaanden worden verwacht vanaf 20.30 uur via ingang kelder vóór Schuurman Schoenen. Nette kleding gewenst. Vooraf aanmelden voor het singlescafe is niet nodig. Voor informatie en entree, zie de website of neem telefonisch contact op.


0546 - 492 899

www.DatingOost.nl