Zeefdruk Piet Dirkx (1993). Foto: PR
Zeefdruk Piet Dirkx (1993). Foto: PR Foto:

Klezmerconcert in de Martinuskerk

WARNSVELD - Warnsvelder Sem van Gelder (piano) en zijn Zutphense maat Jos Driever (klarinet) geven op zondagavond 6 mei een klezmerconcert in de Martinuskerk, om 20.00 uur. Tussen de muziekstukken leest Liesbeth Burger joodse gedichten en chassidische verhalen. De toegang is vrij. Collecte na afloop, bestemd voor het onderhoud van de Joodse begraafplaats in Zutphen.


Herhaling in de zeefdrukkunst

WARNSVELD - Op 13 mei opent de bijzondere grafiektentoonstelling 'Vorm in Herhaling' bij Galerie Jansen Kooy in Warnsveld.

Begin jaren '70 vestigde Hans Jansen (1941) zich, na tien jaar in Stockholm te hebben gewoond en gewerkt, als zeefdrukker in Amsterdam. Daar groeide hij binnen de kortste keren uit tot pionier op het gebied van de zeefdrukkunst in Nederland. Vanaf de jaren '70 tot vroeg in deze eeuw drukte hij werk van zowel namen als Corneille, Jan Wolkers, Jacqueline de Jong en Cornelius Rogge als van een jongere garde, waaronder Adam Colton, Walter van Broekhuizen en Pieter Bijwaard.

De nieuwste tentoonstelling van Galerie Jansen Kooy biedt een overzicht van Jansens samenwerkingen door de jaren heen. 'Vorm in Herhaling', te zien tot en met 16 juni, werpt zo niet alleen een unieke blik op een belangrijk onderdeel van de 20e-eeuwse Nederlandse kunstgeschiedenis, maar sluit ook aan op de hernieuwde aandacht voor het ambacht van de grafiek in het heden.

Galerie Jansen Kooy werd in 1983 opgericht als vaste expositieruimte naast het zeefdrukatelier in de Kerkstraat, Amsterdam. Jansen exposeerde er vooral prenten die hij samen met de kunstenaars maakte. Sinds de vroege jaren '90 is zowel het atelier als de galerie gevestigd aan de Lage Lochemseweg 7 in Warnsveld. Onlangs sloot Jansens jongste dochter, filosoof en Rietveld-student Judith Jansen zich aan bij Galerie Jansen Kooy.