Programma Dodenherdenking Zutphen en Warnsveld

ZUTPHEN/WARNSVELD - Vrijdag 4 mei herdenken Zutphen en Warnsveld de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vrijdagavond vindt het traditionele 4 mei concert plaats, dit jaar in de Sint Janskerk in Zutphen.

Herdenking Gideon monument Zutphen
Om 18.45 uur openen de deuren van de Burgerzaal en om 19.00 uur zal Adriaan van Oosten iedereen welkom heten. Daarna volgt een gedicht van Femke Jansen, leerling van De Wegwijzer, en een toespraak door Liesbeth Eikelenboom. Dit zal opgeluisterd worden met een akoestisch muziekstuk, uitgevoerd door Charlotte van den Berg op dwarsfluit en Harriët van den Berg op piano. Stadsdichter Mas Papo zal een gedicht voorlezen, waarop de toespraak van burgemeester Annemieke Vermeulen volgt en Van Oosten af zal sluiten.

Om 19.40 uur vertrekt men in stille tocht naar het Gideonmonument waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden. Daarna volgt de kranslegging en defilé met koorzang van het gemengd koor 'Fermata', onder leiding van Paulien Roos, afgewisseld met gitaarspel door Arnold Slaghek. Na afloop is er koffie en thee in de bibliotheek om na te praten. Contactpersoon: Vera dos Santos 06-38071476.

Herdenking Joodse
begraafplaats Zutphen

Vrijdag 4 mei om 17.00 uur worden de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht bij het monument op de Joodse Begraafplaats aan het Meijer Groenpad te Zutphen. Het is een korte herdenking waarbij kinderen van de Zutphense J.F. Kennedyschool gedichten voorlezen. Prof. F.A. de Wolff verleent zijn medewerking door het kaddisj uit te spreken en de sjofar te blazen. Burgemeester Mw. drs. Annemieke Vermeulen zal een korte toespraak houden. Na de herdenking krijgt eenieder de gelegenheid om bij het monument bloemen te leggen.

Herdenking monument
Veldesebosweg Warnsveld

Om 18.45 uur gaan de deuren van de Martinuskerk open waar om 19.00 uur de aanwezigen welkom worden geheten door Wim Smeerdijk. Het Warnsvelds Mannenkoor zal een optreden verzorgen waarop een toespraak van Loco-Burgemeester Coby Pennings volgt. Verder zullen leerlingen van school De Fontein een bijdrage leveren en zal Anne Petra van Es een toevoeging doen met betrekking tot Hans Dekker. Het Warnsveld Mannenkoor verzorgt de afsluiting.

Om 19.35 uur vertrekt men in stille tocht naar het monument aan de Veldesebosweg waar om 20.00 uur twee minuten stilte wordt gehouden. Daarna volgt Kranslegging en defilé waarbij muziekvereniging Excelsior Warnsveld de muziek verzorgd. Na afloop kan er nagepraat worden bij Den Bouw. Contactpersoon: Wim Smeerdijk 0575-523552.

4 mei concert in St. Janskerk
Het traditionele 4 mei concert vindt dit jaar plaats in de Sint Janskerk aan de Lievevrouwenstraat en wordt gegeven door het Koninklijk Zutphens Mannenkoor, onder leiding van Wim Riefel, samen met het Cello Academie Octet, onder leiding van Jeroen den Herder. Door het koor worden onder andere uitgevoerd delen uit de Requiemmis, de Litanei van Schubert en delen uit het Requiem van Fauré. Het Cello Academie Octet zal het Prayer van Bloch en het Kol Nidrei van Bruch ten gehore brengen.

Het concert is toegankelijk op vertoon van een toegangskaart. Kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij Music All In en bij Boek & Bureau, beide in de Beukerstraat, in The Read Shop op Dreiumme, en bij de leden van het koor. Het concert begint om 21.00 uur.


Jazz, poëzie en kunst in Dat Bolwerck

ZUTPHEN - Op 10 mei is de tuin van Dat Bolwerck de plek voor een Hemelvaarttraditie. Van 12.00 tot 17.00 uur wordt er poëzie voorgedragen door tal van bekende schrijvers, dichters en kunstenaars, waaronder A.L Snijders, Arend Jan Heerma en Wim Noordhoek. Ze lezen om beurten vijftig regels voor uit het beroemde lange gedicht 'Mei' van Herman Gorter (1889). Toegang vrij.

Op zaterdag 12 mei begint er een nieuwe expositie met kunstwerken uit de gerenommeerde collectie van de voormalige galerie van Jos Art in Amsterdam. Vincent Peppelenbosch, stuwende kracht van dat Bolwerck, noemt het een 'preuverij van kunstwerken, juweeltjes van moderne kunst'.

Jazzconcert
De liefhebber van jazz komt helemaal aan zijn trekken bij een jazzconcert van pianist Lukas Hebels. Lukas volgt nu nog de opleiding Artiest Muzikant aan het Deltion College. Op 12 mei speelt hij samen met Luuk de Vries (altsaxofoon), Tijmen Posthoorn (drums) en Zoë de Priester (zang) een programma van Jazz Standards. Klassiekers zoals nummer s van Charlie Parker zullen voorbijkomen, maar ook modernere muziek van Brad Mehldau en nog veel meer. Aanvang 12 mei om 17.00 uur. Entree 12,50 euro.