Nieuw college Zutphen eind mei aan de slag

ZUTPHEN - De formering van het nieuwe Zutphense college van GroenLinks, SP, PvdA en VVD nadert de eindfase. Energietransitie en het sociaaleconomisch sterker maken Zutphen maken zijn de twee hoofddoelen waar de partijen gezamenlijk op inzetten.

Door Alize Hillebrink

Het coalitieakkoord bestaat uit vier doelen en zes speerpunten, gebaseerd op het huidige focustraject. Hierbij wordt een aantal specifieke standpunten ingenomen. "Onder andere over wonen en huishoudelijke hulp," aldus de partijen. "We zien ons coalitieakkoord als een vernieuwd focustraject en willen deze de komende vier jaar met raad, inwoners en partners uitvoeren."

De vier hoofddoelen zijn: Een energieneutraal Zutphen in 2030, ondernemers en inwoners zijn partners van de gemeente, bouwen aan een aantrekkelijke plek om te wonen en bezoeken, en iedereen hoort erbij en kan meedoen.

De zes speerpunten zijn: vooroplopen in de energietransitie en klimaatagenda, inwoners actief betrekken bij de besluitvorming, versterken van het woonklimaat, zorg dichtbij mensen brengen, investeren in de binnenstad, werk bereikbaar maken.

Ook hebben de formerende partijen gesproken over de speerpunten binnenstad, Poort van Zuid, de portefeuilleverdeling, woonklimaat, huishoudelijke hulp, bepalen budget voor het sociaal domein en het thema 'werk en participatie'. De te formeren coalitie spreekt de komende weken verder over onderwerpen als het sociaal domein en de financiƫn.

Op 18 mei volgt de bekendmaking van het coalitieakkoord. Op 26 mei is er een openbare informele bijeenkomst over het coalitieakkoord en worden de kandidaat-wethouders voorgesteld. Op 28 mei vindt de installatie plaats van het nieuwe college.