Vrijwilligers Joop Jansen (links) en Loe van der Hoeven (r) ontvangen bezoekers met open armen. Foto: Alize Hillebrink
Vrijwilligers Joop Jansen (links) en Loe van der Hoeven (r) ontvangen bezoekers met open armen. Foto: Alize Hillebrink Foto:

Sint Janskerk in Zutphen weer
opengesteld voor publiek

ZUTPHEN - Met de start van het nieuwe seizoen is ook de Zutphense Nieuwstadskerk weer van binnen te bezichtigen. Vanaf 5 mei tot en met 22 september tussen 11.00 en 15.00 uur is de kerk iedere zaterdag geopend voor publiek. Vanaf medio juli is ook de oude onlangs gerestaureerde toren van binnenuit te beklimmen.

Door Alize Hillebrink

De driebeukige hallenkerk uit 1272 is één van de goedbezochte monumenten in Zutphen. Vrijwilligers Loe van der Hoeven en Joop Jansen zijn trots op hun kerk en vertellen honderduit over de geschiedenis. "Bijzonder zijn de fresco's die ontdekt werden tijdens de restauratie in de periode 1980-2004, waaronder die van het Laatste Oordeel," vertelt Joop. Aan de pilaren hangen prachtige oude processievaandels die een mooi beeld geven van het rijke Roomse leven. "De klokken uit de 14 en 15e eeuw zijn in de Tweede Wereldoorlog geroofd door de Duitsers. Een sabotagegroep van het verzet slaagde erin het schip waarin ze werden vervoerd tot zinken te brengen," vertelt Jansen. "Na de oorlog is het schip van de rivierbodem gelicht en zijn de klokken teruggehangen." In de kerktoren hangt de oudste nog in gebruik zijnde klokkenstoel van Nederland.

Ook de kerkramen hebben een bijzonder verhaal. De oorspronkelijke glas-in-lood-ramen sneuvelden in 1572. Het lood werd gebruikt voor kogels in de Spaanse oorlog. Bij toeval is het glas in 1999 weer teruggevonden. Meest recente aanwinst in de kerk is de Piëta, pronkstuk van de Rooms Katholieke kerk in Brummen. "Echt een historische aanwinst," vertelt Loe. Het beeld van de dode Christus op schoot bij Maria, is ook te zien vanuit de Mariakapel.

Stilste plekje van Zutphen
De Mariakapel bevindt zich aan de achterkant van de Sint Jan. Volgens Joop het stilste plekje van Zutphen. "Je kunt hiernaar toe voor een moment van bezinning, rust, meditatie of gebed. Maar ook om een kaarsje te branden." De Mariakapel is iedere dag geopend en te bezoeken tussen 10.00 tot 17.00 uur.

Van 5 mei tot en met 22 september is de Sint Janskerk iedere zaterdag open van 11.00 tot 15.00 uur (onder voorbehoud van uitvaart, bruiloft of concert). Ingang in de Zuidbeuk aan de Lievevrouwenstraat. Aparte rondleidingen zijn ook mogelijk.

Voor meer informatie kan men telefonisch contact opnemen met Loe van der Hoeven of de website raadplegen.


06 - 21275548

stjanskerkzutphen.nl