Willem Bijleveld, René Sueters, Frits Gies en de familie Schmidt voor de historische vakantiewoning. Foto: PR
Willem Bijleveld, René Sueters, Frits Gies en de familie Schmidt voor de historische vakantiewoning. Foto: PR Foto:

Schenking woning Warnsveld aan Nederlands Openluchtmuseum

WARNSVELD - Het Nederlands Openluchtmuseum heeft een aanbieding gekregen voor een houten vakantiewoning, gelegen in het bos tussen Zutphen en Lochem. Aan de woning zijn meerdere historisch interessante verhaallagen verbonden, waaronder over onderduiken, Jodenvervolging en verzet. De gemeente Zutphen heeft het initiatief genomen om het Nederlands Openluchtmuseum te benaderen voor het behoud van de woning en haar verhalen. Op 30 april bezegelden de eigenaar, de gemeente Zutphen en het Nederlands Openluchtmuseum een samenwerking tot behoud van de woning. Op 1 mei is de demontage gestart.

De woning aan de Almenseweg 2 te Warnsveld (gemeente Zutphen) is gebouwd in 1937 en in zijn oorspronkelijke vorm qua oppervlakte ca. 50m² groot. De Zutphense Joodse familie Gies heeft de grond in 1936 aan de Almenseweg gekocht en de woning laten bouwen. Vanwege de reizen van grootvader Gies naar Duitsland waren zij op de hoogte van de opkomst van Hitler, het uitgesproken antisemitisme en het toenemend anti-joods geweld. Na de Kristallnacht (10 november 1938) heeft de familie Gies verschillende Duits-joodse vluchtelingen voor kortere of langere periode in het huisje laten verblijven. De Nederlandse regering had toen overigens al de grenzen gesloten voor Duitse vluchtelingen. De familie kreeg hulp van een Zutphense ambtenaar, die een aantal vluchtelingen in het bevolkingsregister inschreef.

Na het uitbreken van de oorlog hebben er verschillende onderduikers in de woning gezeten. In de woning waren twee onderduikplekken gecreëerd. De familie Gies ging in het verzet en Annie Gies-de Haas, de moeder van de nu nog levende zoon Frits heeft hiervoor de Yad Vashem-onderscheiding 'Righteous Among the Nations' ontvangen. Overigens bestaat er geen directe familierelatie tussen deze Zutphense familie Gies en Miep en Jan Gies, die de familie Frank gedurende de onderduik in Amsterdam heeft geholpen.

Ondertekening
intentieverklaring

Op maandag 30 april is de schenkingsovereenkomst voor het huis uit Warnsveld tussen de huidige eigenaren, de heer en mevrouw Schmidt-van Gulik en Willem Bijleveld, directeur Nederlands Openluchtmuseum getekend, evenals de intentieverklaring tussen de gemeente Zutphen, wethouder René Sueters, en het museum. Dit gebeurde in aanwezigheid van Frits Gies, zoon van de eerste eigenaar.


Zeven Zutphenaren en Warnsvelders krijgen lintje

ZUTPHEN - Zeven inwoners van de gemeente Zutphen hebben donderdagochtend 26 april een Koninklijke Onderscheiding ontvangen uit handen van burgemeester Annemieke Vermeulen. Zes mensen werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en één tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Door Alize Hillebrink

Dat de uitreiking op de dag voor koningsdag een traditie is, maakt het daarom niet minder speciaal. "Het is één van de meest bijzondere bijeenkomsten van het jaar," zegt een bezoeker tijdens de feestelijke aangelegenheid. "Je krijgt zo'n decoratie echt niet zomaar," vertelt burgemeester Vermeulen, die de eer heeft de onderscheidingen uit te reiken: "Minstens vijftien jaar lang moet je je zes tot tien uur in de week hebben ingezet voor één of meerdere maatschappelijke doelen."

De spanning bij de betrokkenen is groot, want in de weken voorafgaand aan de uitreiking draait het allemaal om die ene vraag: met welke smoes krijg ik hem of haar de burgerzaal ingelokt?


Lees verder op pagina 5