Stolpersteine Deventerweg 91 Zutphen. Foto: Alize Hillebrink
Stolpersteine Deventerweg 91 Zutphen. Foto: Alize Hillebrink Foto:

'Zeventigduizend keer ging hij door de knieën'

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - Gunter Demnig startte zijn missie in 1992 en ruim een kwart eeuw later heeft hij in heel Europa zo'n zeventigduizend herinneringsstenen met de namen van vooral Joodse slachtoffers van het naziregime gelegd. "Gunter legt ze allemaal eigenhandig," zegt Lodewijks trots. "Voor alle slachtoffers ging hij zeventigduizend keer door de knieën. We zijn zeer vereerd dat hij vandaag in Zutphen is. Gunter heeft het razend druk, want er komen telkens nieuwe aanvragen bij."

Speciaal uit Israël overgekomen om de ceremonie bij te wonen, zijn nabestaanden van de familie Koppel-Meijers. Tegenover het huis op de Deventerweg 91 hamert Gunter ondertussen de laatste drie stenen in de stoep. "Mijn grootvader Jaap Koppel woonde hier," vertelt kleinzoon Assaf Cohen uit Israël. "Als enige van deze familie heeft hij de oorlog overleefd. Op 21-jarige leeftijd vluchtte hij uit Zutphen en werd naar werkkampen in Zwitserland gesmokkeld. Zo heeft hij de oorlog overleefd. Bij zijn dood tien jaar geleden vonden we een dagboek waarin hij schrijft wat hij tijdens de oorlog meemaakte. Hij heeft er tijdens zijn leven nooit over gesproken."

Een aantal aanwezigen houdt het niet droog wanneer violiste Esther Wüstenhoff het thema van Schindler's List over de Deventerweg laat klinken. Cohen: "Wat we vandaag herinneren maakt pijnlijk duidelijk wat is weggevaagd." Jolanda Lodewijks: "Nabestaanden ervaren het leggen van de Stolpersteine vaak als een begrafenis. Hiermee krijgen mensen een plek met hun naam, opdat die niet vergeten wordt." Inmiddels is het tijd voor koffie, maar Gunter Demnig is alweer vertrokken, naar Apeldoorn om nieuwe Stolpersteine te leggen.

Voor meer foto's, zie het online artikel op de website van deze krant.


www.contactzutphen.nl


Inschrijving Spieren voor Spieren Rally 2018 geopend

GORSSEL - De Spieren voor Spieren Rally editie 2018 staat alweer in de steigers. De rally die op zaterdag 2 juni plaatsvindt heeft dit jaar een nieuwe richting. Na drie jaar rallyrijden door de Achterhoek gaat de tocht nu in westelijke richting, de IJssel over, richting de Veluwe. De rally start in de ochtend, inschrijving en briefing vindt plaats in restaurant Loetje in Gorssel.

De rally is deze keer uitgezet door Jaap Jongman en zijn professionals van RallyControl. Daarmee wordt de rally dit jaar net even anders en zeker niet eenvoudiger. Organisator Rotary Gorssel gaat de uitdaging aan om dit jaar - met hulp van deelnemers en sponsoren - weer minstens 15.000 euro op te halen voor het goede doel, de stichting Spieren voor Spieren. De rally is geschikt voor ervaren rijders – in de Sportklasse – maar zeker ook voor beginners, die meedoen in de Tourklasse. Uiteraard wordt de rally volledig ondersteund door de stichting Spieren voor Spieren. De stichting zal ook dit jaar een bekende Nederlander afvaardigen om mee te rijden en na afloop de cheque met de opbrengst in ontvangst te nemen.

De rally wordt ook dit jaar mede mogelijk gemaakt door sponsoren, waardoor het inschrijfgeld van de deelnemers vrijwel geheel ten goede komt aan het goede doel. Rotary Gorssel verwelkomt nog bedrijven die de rally willen steunen. Op de website staat een uitgebreid overzicht van mogelijkheden en kosten.

Voor meer informatie, deelname en kosten kan men mailen of de website raadplegen.


info@spierenvoorspierenrally.nl

spierenvoorspierenrally.nl