De werkzaamheden bij museum STAAL verlopen voorspoedig. Foto: PR
De werkzaamheden bij museum STAAL verlopen voorspoedig. Foto: PR Foto:

Tuinopbrengst voor Voedselbank

Vervolg van voorpagina

ZUTPHEN - De agenten wilden een deel van hun teamdag besteden aan maatschappelijk nuttige activiteiten. Aangezien Buurtservice overal in de wijk contacten heeft, vroegen ze coördinator Clemens Menting om een leuke suggestie. Zo gebeurde het dus dat de agenten, waaronder de wijkagent Waterkwartier Hedy Rosendal, samen met de kinderen aan het tuinieren waren. Aardappelen en uien poten, dahlia's en andere plantjes gingen de grond in.

"Van welke beesten is deze mest?" En bij het zien van een engerling: "Wat is dit voor een enge griezel?" De kinderen hadden volop aandacht en genoten met volle teugen. Al vonden ze het wel jammer dat de agenten geen uniform aan hadden, want dan is iemand natuurlijk pas een echte politieagent. Dat het uiteindelijk wel echte agenten waren bleek bij het teruglopen naar school. Ze konden de kinderen heel goed uitleggen op welke manier je het veiligst een kruising oversteekt.

De moestuin is een plek die voor een deel onderhouden wordt door medewerkers van Buurtservice. Verder wordt de tuin onderhouden door de kinderen van de Waaier. Het grootste deel van de tuinopbrengst komt ten goede aan de Voedselbank. Buurtbewoners en tuinliefhebbers zijn op donderdagochtend van harte welkom om mee te helpen. Kom gerust langs! Binnenkort legt de gemeente ook nog een mooi verhard pad aan naar de tuin. De Vijfmorgentuin is de groene spil in de wijk waar allerlei mensen met groene vingers elkaar treffen.

Diensten Buurtservice
Naast werkzaamheden in de eigen groentetuin heeft Buurtservice een klussendienst, tuindienst en boodschappendienst. Tegen een kleine vergoeding kunnen wijkbewoners en organisaties de medewerkers inschakelen voor allerlei klussen. De medewerkers en vrijwilligers van Buurtservice doen zelf meer werkervaring en -ritme op, wisselen kennis en vaardigheden uit en dragen bij aan een meer leefbare wijk. Meer weten? Neem dan een kijkje op de website.


perspectiefzutphen.nl/buurtservice


Museum staal open vanaf 1 juli

ALMEN - Vanaf 1 juli 2018 is museum STAAL open voor publiek. In december 2017, vlak voor de officiële opening, werd museum STAAL getroffen door een brand. In de nacht van 30 november op 1 december werd een ruit ingeslagen en smeulend materiaal naar binnen gegooid. De opening kon niet doorgaan en er moest wekenlang worden schoongemaakt. Het complete interieur werd gestript om vervolgens weer te worden opgebouwd. De werkzaamheden verlopen voorspoedig en daarom is het moment aangebroken om de nieuwe openingsdatum bekend te maken.Directeur Pien Pon: "Het museum wordt nog mooier dan het eind november al was." Museum STAAL is een ode aan dichter en landbouwkundige A.C.W. Staring (1767-1840).


Handhaving Tichelbeekse waard

ZUTPHEN - Met de herinrichting van de Tichelbeekse waard wordt een deel van de uiterwaarden aan de Hovense kant van de IJssel geschikt gemaakt voor recreatie. Het overige deel is privéterrein en dus niet zomaar toegankelijk. Er komen borden te staan met 'verboden toegang' om dit duidelijk aan te geven. Handhavingsmedewerkers zullen mensen aanspreken en waar nodig bekeuren.

De Tichelbeekse waard ligt aan beide zijden van de spoorbrug en is een Natura 2000-gebied. Er groeien bijzondere planten en er leven beschermde vogels. In het deel direct links en rechts van de IJsselbrug komen enkele paden en uitzichtpunten. Hier kan als de herinrichting klaar is volop gewandeld worden, op de paden en met de hond aan de lijn.

De overige gronden in de Tichelbeekse waard heeft de gemeente verpacht aan agrariërs. Zij betalen voor het gebruik van het gebied. Het is niet toegestaan om over hun land te lopen. Dit geldt ook voor honden. Het gras dient namelijk als voer voor koeien. En koeien kunnen ziek worden van hondenpoep; via de parasiet neospora kunnen kalfjes zelfs dood of misvormd worden geboren. De gemeente heeft met de pachters overigens duidelijke afspraken over wanneer zij mogen maaien. Dit in verband met de weidevogels en ganzen die in het gebied leven en broeden.

De belangrijkste spelregels voor de Tichelbeekse waard zijn: blijf op de wandelpaden, houd honden aan de lijn, maak geen lawaai en laat geen afval achter. Medewerkers van handhaving zullen hier de komende tijd extra op toezien.