Michael Gieler is artistiek leider van het festival Bach Bridges. Foto: PR
Michael Gieler is artistiek leider van het festival Bach Bridges. Foto: PR Foto:

'Zo goed mogelijk je noten spelen is
belangrijk, maar er is meer in het leven'

ZUTPHEN - Na het International Bach Festival op Gran Canaria en Bach Bridges Amsterdam staat ook Zutphen aan de vooravond van een groots festival rond een van de meest invloedrijke componisten uit de geschiedenis. Van 28 april tot en met 3 mei staat een aantal bijzondere concerten op stapel, bijvoorbeeld in het Koelhuis en in het Bolwerck, maar ook midden op straat maak je Bach mee gedurende het zesdaagse festival. Doel van Bach Bridges is om met Bach bruggen te slaan tussen verschillende stijlen en verschillende doelgroepen. Altviolist Michael Gieler is de artistiek leider van het festival. Al ruim 25 jaar speelt hij als solo-altviolist bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Met veel plezier. Maar er is één ding waar Gieler ook bijzonder blij van wordt en dat is sleutelen aan het format van de vaak wat elitaire en niet voor iedereen toegankelijke klassieke concerten. Hij doet dat door verschillende kunstvormen te vermengen met klassiek, door doelgroepen uit alle lagen van de bevolking aan te spreken, door educatieve elementen toe te voegen en door interactie te zoeken tussen publiek en artiest.

Door Meike Wesselink

Gieler: "Zo speelden musici van het Koninklijk Concertgebouw Orkest onlangs samen met de zéér getalenteerde Syrische zussen Jawa en Shaza Manla en was er een ontmoeting tussen westers klassiek en traditionele Arabische muziek. Het is bijzonder om dan een heel ander soort publiek in de zaal van het Bijlmer Parktheater te ontmoeten. Wat opvalt, is dat Syrische musici veel meer vrijheid ervaren in het improviseren en niet zo vast zitten aan bladmuziek. Het is natuurlijk belangrijk dat je je noten zo goed mogelijk speelt, maar muziek is veel meer dan dat."

Gieler vertelt hoe hij op dezelfde wijze ook ontmoetingen tussen bijvoorbeeld Antilliaanse muziek en klassiek bewerkstelligde of tussen jazz en klassiek en zo weer hele andere doelgroepen weet te interesseren voor klassiek. "Ik maak het natuurlijk dagelijks mee in mijn werk, mensen kopen een duur kaartje en zitten dan op grote afstand van het podium. Er wordt niet geklapt tussen de delen, want dat is niet passend en na het concert is er helemaal niemand uit het publiek die ik spreek. Het is natuurlijk prima voor fijnproevers, maar zelf zit ik wat proletarischer in elkaar en merk ik dat voor vele anderen die afstand ook te groot is. Dat proberen we met de stichting Music Stages en alle activiteiten die we daarmee organiseren te doorbreken."

Zesdaags festival rond invloedrijke componist Bach

Gieler leerde Hanzestad Zutphen via vrienden kennen. "Het is een kleine stad met veel cultuurminnende inwoners, maar waar tegelijkertijd ook hele andere doelgroepen te vinden zijn. Zutphen is bij uitstek gemêleerd en dat maakt de stad geschikt voor het festival."

Het programma van Bach Bridges dat Gieler samen met de Zutphense Merel Hubatka heeft vormgegeven, staat bol van de toegankelijke activiteiten, maar kent ook exclusieve concerten, zoals die van Johanette Zomer, dé baroksopraan uit Zutphen.

"Het meest spectaculaire is misschien wel het orkestconcert ComPassie op 3 mei in de Buitensociëteit. Fantastische internationale musici komen dan naar Zutphen voor deze wereldpremière onder leiding van de Hongaarse topdirigent Iván Fischer. Een dag later doen we het concert over in het Amsterdamse Concertgebouw, als het officiële herdenkingsconcert. Fischer heeft Syrische, Armeense, Jiddische en Jezidische muziek verbonden met composities van Bach. Projectkoor Zutphen Zingt heeft onder leiding van Merel Harkink Bachkoralen ingestudeerd als extra element van het concert. Het artistiek idee komt van Fischer. Het experiment is behoorlijk gewaagd omdat Bach toch een icoon is waaraan je niet zomaar sleutelt. Spannend."


www.bachbridges.nl